Абониране

Posts by Даниела Панова

0 votes

Здравей Биляна,

Видях предния ти въпрос – почти цялата част от текста липсваше и просто сметнах, че ще го пуснеш отново. Благодаря ти за търпението.

Първо проверих твоя индекс на телесна маса – той е 26,33, което за възрастта ти те поставя на ръба на затлъстяването. Действително имаш отличен повод за промяна в начина си на хранене.

Психологическа част на проблема: ти си във възраст, в която е трудно да свикнеш с новата интензивност на емоциите си. Много неща те дразнят, много лесно се влияеш от чуждото мнение, лесно се обиждаш и лесно се поддаваш на депресия. Дотук – с всички ни в тази възраст е така. Съществената част от проблема, е че когато изпадаш в депресивно състояние ти започваш да го компенсираш с ядене (и това е нормално, въпреки че е нездравословно).

Първо трябва да решим именно тази част от проблема – начина ти на мислене. Важно е да се опиташ да възпитаваш у себе си позитивното мислене. В твоя случай – ти трябва да приемеш, че не можеш да решиш проблема за два дни. Трябва да приемеш, че нито зеленото кафе, нито магнитните пръстени ще решат проблема с теглото като с магическа пръчица. Цялото решение е само у теб. И това в действителност е най-хубавата част, защото когато постигнеш резултат (а ти ще постигнеш!) то ще знаеш, че е твой личен успех!

Постарай се да не се поддаваш на подигравките. Ти имаш и редица други качества и достойнства, които заслужават уважение. Теглото е само една част от теб и то част, върху която ти можеш да влияеш! За да имаш траен успех в борбата с депресивното състояние трябва да си намериш някакво интересно и важно за теб занимание. Ако искаш рисувай, научи се да свириш, научи се да плетеш, шиеш и т.н. каквото и да е, но нещо, което ежедневно ти доказва, че ти имаш и други достойнства.

… за начина ти на хранене продължавам в нов отговор – този стана много дълъг

0 votes

Начинът ти на хранене – абсурд! Категорично трябва да се отървеш от „боклуците“. В интерес на истината точно от тях тръгнах, когато реших, че емоционалната част на въпроса е по-важна. Висококалоричните храни и сладките храни са нещо като допинг за добро настроение. Тялото изведнъж получава „награда“ за нещо, за което няма заслуги. Именно за това ти казах, да намериш нещо интересно и важно за теб. Вместо да изядеш една вафла можеш да изпиташ същото удоволствие ако изсвириш една песен на китара. Важно е да намериш друг отдушник за лошите мисли – в момента това е храната. Трябва да я заместиш!

Трябва да спреш да се храниш с този род храни – чипсове, кексчета, вафли, шоколад и всичко подобно. Ако толкова ти се яде сладко яж плодове. Ябълки има целогодишно, опитай морков – също е сладък. В началото ще ти бъде много трудно, но няма друг начин – няма никакво средство, което може да накара организма ти да се отърве от излишното тегло ако в същото време ти го тъпчеш с калорични бомби. Ако не промениш начина си на хранене и не изключиш този род храни единствения ефект от каквото и да е „решение“ като магнитни ленти, кафе или елекростимулатори ще бъде, че просто ще увеличиш приема на този род храни за да компенсираш изхарчените калории. Единственият начин е да кажеш НЕ!

… за новия ти начин на хранене в нов отговор

0 votes

Здравей, в новия ти въпрос са отговорите тук http://devoyka.info/forum/vapros/problem-s-kilogramite-4

1 vote

Как да се храниш оттук нататък?

  1. Не пропускай ядене – гладуването не е решение. Има три хранения дневно и ти не трябва да ги пропускаш
  2. Ограничи количеството – намери малка чиния и използвай нея. Щом е пълна – това е достатъчно за едно хранене. Не си досипвай!
  3. Премахни лошите храни – за това вече говорихме – енергийните бомби просто изчезват
  4. Замести соковете с вода – тъй като силно се съмнявам да става въпрос за прясно изцеден сок от моркови, то абсолютно категорично ти казвам – премахни соковете от храненето си. Те са пълни със захар и заместители и са високо калорични. Ако искаш сок – изтискай ябълка или настържи морков, а и идва лято – динята е добър заместител на соковете
  5. Включи качествени храни – плодове, зеленчуци (сурови, печени или варени, но не и пържени), риба, месо (в естествен вид – не кренвирши и салами – имат твърде много мазнини и подправки), яйца и млечни продукти
  6. Изключи пърженото, сладкото, бързите закуски, тестените храни (практически всички с изключение на пълнозърнестите)

И няколко допълнителни съвета:

  • информирай родителите си, че искаш да се храниш здравословно. Подчертавам – здравословно! Те са загрижени за твоето здраве и е важно да разберат, че истинското ти намерение е да подобриш качеството на храненето си а не да подхванеш някаква дива диета
  • избягвай диетите и гладуването – те не са решение. По-горе ти препоръчах да намалиш количеството на храната, като включиш здравословни храни и заместиш вредните – това не значи гладуване, това просто значи промяна в режима на хранене
  • приеми, че няма бързо и лесно решение – няма чайове, няма ленти, няма талисмани, които да решат проблема с теглото ако ти не промениш начина си на хранене и на живот

и като казахме начина на живот следва другия отговор…

0 votes

Ето един подобен отговор, който до приключването на серията статии ще ти даде насоки за действие Проблем с килограмите

0 votes

Начин на живот:

Промяната в начина на хранене трябва да е съпътствана и от повишаване на физическата активност. В момента тялото ти е приемало повече калории отколкото се е нуждаело и просто е складирало излишъка. За да отслабнеш (и да решиш проблема с раменете – да, да) трябва да обърнеш посоката т.е. да разходваш повече калории отколкото приемаш.

За да постигнеш това е необходимо да увеличиш физическата си активност. Ходенето до училище е крайно недостатъчно за да задоволи нуждата от движение на организма ти.

Ако имаш възможност да спортуваш нещо организирано това много би ти помогнало – опитай да намериш място, където да се запишеш за някакъв спорт – волейбол, плуване, аеробика или защо не – народни танци. Груповия спорт винаги улеснява проблема с мотивацията

Ако по някаква причина не е възможно да се запишеш на спорт организирано то ще трябва да се заемеш с това сама. Самостоятелното спортуване не е проста работа главно поради проблема с мотивацията – „Дали да не започна от утре“, „Ами ако някой ме види?“, „Дали точно така трябва“ и други подобни могат да те откажат още на втората тренировка. Ето ти три идеи за самостоятелна физическа активност:

  1. Прави нещо, което харесваш – карането на колело, плуването (стига да има къде) са неща, които не изглеждат странно ако ги практикуваш самостоятелно а и са достатъчно увлекателни
  2. Състави си списък с упражнения и го следвай ежедневно – в общи линии това е стандартният начин. Ако направиш подходящ списък ефектът ще е най-бърз. Проблемът е именно в самодисциплината и мотивацията.
  3. Танцувай – да, може да звучи малко тъпо да се кълчотиш сама, но си има някои неоценими предимства – първо можеш да разучаваш танци и у дома самостоятелно, второ – това е достатъчно интересно за да те мотивира и трето има материали в интернет колкото искаш.

Важното е да се движиш редовно и да се убедиш в способността си да успяваш. Да успяваш ежедневно – в разучаването на нов танц, в достигането на още една обиколка с колелото, в новата си картина или поема и естествено във все по-хубавата си фигура!

1 vote
In reply to: Имам мустак

Здравей Биляна, едно от най-разумните решения на този естетичен проблем е премахването на окосмяването по горната устна. Предвид малката зона и нуждата от трайно решение аз бих ти препоръчала изтръгване на космите от корен или буквално обезкосмяване чрез скубане

След като окосмяването е вече забележимо то най-добре е да го премахнеш постепенно с цел да е по-незабележимо за околните и да избегнеш допълнителни подигравки.

За целта ти трябва една пинцета и малко търпение. Постарай се при всяко изскубване да извадиш косъма от корена а не просто да го прекършиш или откъснеш. С времето окосмяването се разрежда и намалява, защото косменият фоликул вече не произвежда нов косъм.

Ето ти план за действие:

  1. За да бъде по-незабележимо за околните постави ограничение за изскубването на до пет косъма дневно с почивки в събота и неделя.
  2. Премахвай не само най-видимите косми но и по-малките.
  3. За по-големите зони по лицето, където скубането с пинсета би отнело месеци, а и окосмяването е далеч по-незабележимо използвай скубане с конец (такива зони са челото, скулите на бузите, областта на бакенбардите, брадичката и др.)

С постоянство и редовна поддръжка този козметичен проблем се преодолява лесно.

0 votes
In reply to: кати

Здравей Кати, първо проблем няма – на 12 е съвсем нормално още да нямаш цикъл. И на 13, че и на 14. При теб вероятно няма да се наложи да чакаш толкова, защото вече имаш първите признаци – нарастване на гърдите, окосмяване и бяло течение.

Кога ще ти дойде – никой не знае с точност. Признаците са налице, така че вероятно скоро. Във всички случаи нямаш повод за притеснение. Един съвет – приготви си комплект за менструация и го дръж под ръка. Нека си готова за събитието.

За миризмата – първо може да се отървеш от космите под мишниците. Бръсненето е може би най-подходящо в случая. След това използвай сух дезодорант и проблемът ще се реши.

1 vote

Здравей Вени, определено трябва да се опиташ да говориш с майка си за това. Има една цяла поредица статии за това как да започнеш разговора за пубертета и за неудобните теми.

Следващото нещо – ако изпитваш срам от това как може би изглеждаш с прилепнали тениски, просто не носи такива. Ако не се чувстваш удобно просто не носи прилепнали дрехи.

0 votes
In reply to: МОЕТО ТЯЛО

Здравей Жанет, радвам се че си тук. Ще разделя отговора на две, така както е зададен и въпроса:

Изпотяването – това е много често срещан проблем в пубертета. Активизирането на потните жлези е част от активизирането на редица други жлези и функции. Най-неприятното е, че потта не само се увеличава, но и започва значително повече да мирише. За да решиш проблема трябва да направиш няколко неща:

  • Премахване на окосмяването под мишниците – това е не само естетично, а и хигиенично решение. Обикновено се предпочита бръснене въпреки краткотрайния ефект. Може да опиташ с кола маска, докато все още окосмяването не е достигнало нормалната гъстота. И в двата случая – чистите подмишници определено задържат много по-малко миризми
  • Използвай сух дезодорант за подмишниците. Отделно от него може да прилагаш всякакъв друг дезодорант или парфюм с изключение на областта под мишниците
  • Носи си пакетче мокри кърпички. Освен като част от комплекта за менструация те са незаменими за бързо туширане на неприятната миризма
  • Носи си един сух дезодорант с теб в чантата
  • С настъпването на пубертета е необходимо и повишаване на грижата за личната хигиена – къпането зависи много от степента на физическата активност, но при никакви обстоятелства не трябва да е по-рядко от два пъти седмично

Сутиенът – тук въпросът е малко по-сложен. Разбирам те, че е неудобно да говориш по „момичешките“ теми с баща си. Тъй като обаче нямаш голям избор и ако не искаш да молиш бабите си имаш няколко варианта:

  • когато говориш с майка си да кажеш на нея, тя ще се погрижи и ще каже на баща ти

  • да помолиш бабите си да кажат на баща ти, по принцип не е много умна идея, защото вероятно те може да не подходят особено деликатно към ситуацията или в най-добрия случай ще ти дадат пари те, а ти не искаш това

  • да кажеш директно ти на баща си. Спокойно! Не те карам да обсъждате размера на сутиена или да обикаляте магазините. В прав текст казваш „Татко, утре ще ходим с момичетата по магазините. Трябва да си купя нещо и ми трябват ХХ лв.“ на въпроса какво трябва да си купиш „Едни момичешки работи“. Между нас казано за повечето бащи фразата „момичешки работи“ действа като удар с тесла по главата и обикновено разговорът моментално приключва. Ако е необходимо просто уточни, че не става въпрос за грим или някаква ненужна глезотия.

1 vote
In reply to: Surbej

Здравей,

сърбежът често съпътства бялото течение. Съставът на течението може да дразни кожата около вулвата. Не винаги сърбежът е признак на някаква инфекция.

Ако течението е съпроводено с остра, силна миризма, има необичаен цвят и/или е съпроводено с болка то консултирането с лекар е просто задължително.

Извън необичайните случаи най-простият начин за проверка е повишаване на интимната хигиена. Премахването или скъсяването на окосмяването в областта на вулвата може да намали степента на дразнене.

В нормалния случай (извън заболяванията) бялото течение и евентуалния сърбеж не влияят на редовността на цикъла.

1 vote
In reply to: бръснене

Здравей Михаела, самобръсначката е средство за лична хигиена така както и четката за зъби например. Доколкото има някакви възможности за пренос на зарази и болести при използването на чужда четка за зъби дотолкова има и такъв риск при ползване на чужда самобръсначка, червило и др.подобни. Хубаво е да си купиш своя самобръсначка (еднократните са стотинки, а противно на името им стават за многократна употреба).

За краката аз бих ти препоръчала кола маска, епилация или депилация. Бръсненето води до много неприятен дългосрочен ефект – втвърдяване на космите и уплътняването на косъма. В резултат трябва да се прилага все по-често и по-често. Освен това бръсненето дава изключително краткотраен резултат – реално около ден-два.

0 votes
In reply to: отслабване

Здравей, първо те поздравявям, че знаеш кои са нездравословните храни и бързо се отказваш от тях. Това е първата и много често една от най-важните стъпки. В пубертета е изключително важно да не се лишава организма от достатъчно питателна и здравословна храна, именно за това аз винаги предпочитам да не се прилагат диети за отслабване а да се увеличи движението и изгарянето на приеманите и складираните калории.

Теглото ти е в норма и няма да ти е необходимо нещо специално освен просто увеличаване на движението. Може да прегледаш тази статия http://devoyka.info/uprazhneniya-za-ugolemyavane-na-grdite/tjaloto/. Въпреки, че заглавието касае упражнения за увеличаване на бюста дефакто вътре са описани основните препоръки и упражнения за правилното развитие на тялото на момичето в пубертета.

В допълнение включи нещо, което ще ти бъде приятно и ще те ангажира за по-дълго време – всякакви колективни спортове са подходящи (волейбол, баскетбол, бадмингтон и т.н.). Ако няма къде или с кого да спортуваш достатъчно често (идва лято – защо не ежедневно) то тогава се насочи към нещо, което би могла да правиш сама – каране на колело, въртене на обръч, плуване. Целта е вниманието ти да бъде ангажирано освен с чисто физическото натоварване и с някакъв допълнителен стимул какъвто осигуряват колективните игри.

Главният проблем при упражненията е намирането на достатъчно количество мотивация да се изпълняват всеки ден в необходимата последователност и повторяемост. Дори в началото да имаш амбицията да следваш точно списъка с упражнения в статията по-горе може бързо да изгубиш мотивация просто от скука. За това освен упражненията намери някакво интересно занимание. Теглото ти е съвсем подходящо за възрастта и височината ти и с наистина малко усилия ще коригираш „проблемните“ зони. Важното е освен да постигнем желания резултат, да изпитваш удоволствие от спорта.

0 votes
In reply to: Сутиен

Здравей,

първо за сутиена. Щом вече въпросът е повдигнат значи си една крачка напред. Ако те притеснява да помолиш майка си да ти купи сутиен, наистина може да използваш екскурзията. След като се върнеш може да кажеш на майка си, че в един ден сте се разхождали с момичетата и почти всички сте си купили по един нов сутиен. Толкова. Просто и ясно. Така или иначе вече сте коментирали темата.

Преобличането. Ако не сега, то някога ще трябва да сложиш край на това. За тях ти все още си дете и те съвсем естествено не намират нищо смущаващо в това да се преобличаш пред тях. Щом обаче това смущава теб може деликатно да намекнеш, че предпочиташ да си сама, когато се преобличаш. Когато са в стаята ти може да си приготвиш дрехите и просто да започнеш да ги чакаш. Не преекспонирай нещата. Просто хвани една дреха и стой насред стаята. Когато те попитат може просто да отговориш, че ще се преобличаш и ще ги изчакаш. Ако има друга стая, в която може да отидеш вземи си дрехите и само кажи на излизане, че отиваш да се преоблечеш оттатък. Родителите ти знаят, че порастваш, просто за тях още дълги години ще си останеш малко момиченце. Ако реагираш твърде остро може наистина да ги засегнеш, така че показвай какво искаш внимателно, но същевременно достатъчно ясно и категорично.

0 votes

Здравей Марина, на 13 бюстът все още не е достатъчно развит за да могат да се правят някакви изводи за бъдещата му форма. Реално погледнато как определи, че бюстът ти е увиснал? На тази възраст е съвсем нормално все още да няма гънка под гърдите и е много трудно да се определи дали гърдите са увиснали. Какво е теглото и височината ти? Възможно е тялото ти все още да не е образувало достатъчно мастна тъкан за оформянето на бюста и това да създава впечатлението за увисване.

Аз бих ти препоръчала за твое успокоение, а и със сигурност ще има добър резултат, да започнеш упражнения за стягане на гърдите. Упражненията не са сложни или тежки и акцентират на развитието на мускулатурата подкрепяща и оформяща бюста. Със сигурност редовната физическа активност ще спомогне за правилното развитие на тялото ти, хубавата стойка и хармоничните форми.

Ако смяташ, че има някакво по-съществено основание за притеснение моля, пиши отново.

0 votes

Току що отговорих на този въпрос тук http://devoyka.info/forum/vapros/shhe-mi-dadete-li-nyakakv-svet

0 votes

Здравей Мариела, в общи линии в цикъл е нормално да се случват разни „ненормални“ неща. Да, нормално е да ти се яде, да не те свърта на едно място, да изпаднеш в депресия или еуфория и куп още други неща, които е ненормално да ти се случват през другото време.

Малко ме притеснява само едно – тъпкането със сладко може да се отрази на теглото ти и то точно там, където най-малко ти се иска – ханша, бричовете и с времето поява на целулит. Опитай да заместиш тези калорични бомби с нещо по-полезно – плодове, мед, мляко (с мед или в краен случай със захар). Така организмът ти ще задоволи първоначалния глад за сладко и същевременно ще приемаш далеч по-полезни захари, които се изгарят много по-лесно и не се складират в мастни депа.

0 votes

Здравей Таня, изпратих ти искане за пълномощно в скайп.

0 votes
In reply to: cikyla

Здравей Йоана, опасявам се, че не разбрах въпроса. Може ли да го пуснеш отново по възможност на кирилица. Благодаря!

0 votes

Здравей отново – не се навърташ в скайп, явно всичко вече е наред?

Showing 41 - 60 of 110 results
Правила на форума

Девойка.инфо предоставя възможност на всеки да изкаже своето мнение или да зададе въпрос, но при задължителното спазване на определени Правила. Спазването на Правилата гарантира качеството на дискусията и на цялата информация на сайта.

Какво е Репутация

Репутацията е приблизителна оценка на доверието на потребителите във вас. Най-добрият начин да повишите репутацията си е да се отнасяте с уважение към околните, да задавате интересни въпроси и да давате компетентни отговори. Ето как се определя репутацията на потребители за определени действия.

Общи условия

С посещаването на Devoyka,info, разглеждането, публикуването или използването по какъвто и да било начин на информационния ресурс на сайта Вие се съгласявате и безусловно приемате настоящите Общи условия.

Политика за поверителност

С настоящата Политика за поверителност се определя начинът, по който Devoyka.info събира, използва, поддържа и унищожава информацията събрана от потребителите (Потребителят) на Devoyka.info - Момичешки работи (Сайта).