Абониране

Posts by Даниела Панова

1 vote

Здравей Мима, да, възможно е да забременееш дори никога до момента да си нямала менструация. За забременяването е нужно да има годна за оплождане яйцеклетка т.е. тялото ти да е в овулация. Овулацията е период, който предшества менструацията т.е. дори до момента ако никога не си имала менструация това не означава, че точно в момента не си в овулация и предстои първата ти менструация. Виж по-подробно тази статия Бременност без менструация

0 votes

Здравей Стели, първо не се притеснявай, че гърдите ти все още не са пораснали или, че може да се разболееш от рак на гърдата заради един или повече удара. Удрянето предизвиква болка, може да предизвика и някакво увреждане на тъканите като оток, охлузване и др. под, но по никакъв начин не може да предизвика рак. От тази гледна точка, а и имайки предвид колко е болезнено, е важно да предпазиш гърдите си от удари независимо дали това са случайни удари докато спортуваш или от грубостите на съучениците си.

Гърдите са чувствителна част от тялото на момичето, особено в периода на растежа им и физическото насилие върху тях е нещо, което трябва да избегнеш на всяка цена. Когато си в училище и се движиш по коридорите може да носиш раницата пред себе си вместо на рамо. Естествено това е защита само срещу случайни удари.

Абсолютно недопустимо е да бъдете тормозени от момчета в класа ви. Ударът в гърдите за момичетата е равнозначен на удар в тестисите при момчетата – болката и унижението са съизмерими. Най-правилният подход е да уведомите класната си. Съберете се няколко момичета и просто в прав текст и кажете, че еди кои си момчета ви тормозят физически и това просто не може да продължава така. Въпросът може да бъде повдигнат и пред директора на училището или училищния психолог. Това е просто недопустимо поведение и трябва да бъде прекратено.

0 votes

Здравей Ана- Мария, планирах серия статии точно за този въпрос – Как да говорим с възрастните за пубертета. В статиите ще разгледаме как да се подготвим за разговор, няколко примера за започване на тази трудна тема и дори вариантите ако не е възможно да говориш с майка си. Първата статия от серията е точно за теб: Как да говоря с мама за пубертета? Надявам се да ти е полезна.

0 votes

Здравей Антоанета, клиторът е изключително чувствителна част от женското тяло. На върха му са концентрирани няколко хиляди нервни окончания. Въпреки основното му предназначение (удоволствие) понякога за съжаление той е твърде чувствителен за да бъде директно докосван. Напълно възможно е някакво дразнене да предизвиква тази болка. Дразненето може да има редица източници:

  1. физическо дразнене – особено при по-голям клитор. Дразнението може да се предизвиква от неподходящо или твърде впито бельо, окосмяване по вулвата и естествено мастурбация
  2. неорганични дразнители – употребата на неподходящи препарати. Сапунът за ръце не е подходящ за интимната хигиена. Има специални сапуни за тази цел
  3. хигиена – независимо от липсата на менструация, тялото на момичето отделя секрет и урина. Поддържането на личната хигиена е важно за здравето на момичето
  4. възпаление – не бива да се изключва и подобна възможност, колкото и малко вероятно да изглежда това. Ако дразненето продължи, появят се видими белези на възпаление (зачервяване, подуване) и болката се усили ще се наложи да се консултираш с лекар. Колкото и да изглежда неприятно и невъзможно трябва отново да поговориш с мама по темата.

Какво да правиш:

  1. Смени бельото – избягвай твърде тясното бельо и бельото от изкуствени материи. В момента не е време да носиш прашки или дантелени бикини. Обикновена лека, памучна материя би била идеална
  2. Смени препарата за интимна хигиена – има дамски сапуни в магазините, провери в дрогериите или аптеките
  3. Хигиената за момичето е много важна част от доброто самочувствие и здравето. Измиването на областта на половите органи трябва да става поне два пъти седмично отделно от цялостното къпане
  4. Ако пак ти се наложи разговор с мама виж тук http://devoyka.info/kak-da-govorya-s-mama-za-puberteta-primeri/semeistvoto/ или просто отвори нов въпрос

Дано всичко е само част от дискомфорта на пубертета.

1 vote

В опит да се елиминира естествената миризма, много жени и момичета използват интимен дезодорант и дори дамски душ. Общите впечатления са позитивни, но моето мнение е малко по-различно. По принцип вагината е самопочистващ се орган и няма нужда от душ за поддържане на вътрешната хигиена (дамски душ се използва само в определени случаи а не като част от ежедневната хигиена). Дамският душ е неподходящ за девствени момичета, тъй като може да предизвика разкъсване на химена, освен това усещането не е особено приятно. Използването на дамски душ освен това нарушава естествената бактериална среда във вагината, което е предпоставка за възпаление. Употребата на интимен дезодорант е напълно излишна при поддържането на добра лична хигиена. Едни мокри кърпички са нещо, което е значително по-практично, заема по-малко място а и не може да бъде повод за странни въпроси ако някоя любопитна съученичка надникне в чантата ти.

1 vote

Здравей Тони, като всяка част от тялото вулвата може да се замърси по един или друг начин. По време на пубертета вагината започва да отделя течение – прозрачно до бяло на цвят. То се нарича левкорея. Това е начин за самопочистване на вагината и важна предпазна мярка срещу бактериите. Вагиналното течение извежда бактерии и други нежелани елементи извън тялото. По време на овулацията или на сексуална възбуда, вагината произвежда малко по-различен тип течение, което е чисто и прозрачно. То е един вид естествен лубрикант. Маточната шийка също произвежда секрет, който варира като състав и цвят в зависимост от фазата на месечния цикъл.

Въпреки всичко изброено горе естествената миризма на вулвата не е неприятна. По време на менструация е възможно да има и неприятна миризма дължаща се главно на спарването предизвикано от превръзките и комбинацията с отделената менструална кръв. С изключение на този период ако вулвата мирише неприятно, силно и остро или има каквато и да е друга неприятна миризма въпреки поддържането на добра хигиена трябва да се обърнеш към специалист. Само гинеколог може да определи източника на миризмата. По принцип е нехарактерната миризма е симптом за възможна инфекция и трябва да се лекува.

0 votes

Здравей Ива, бързият отговор е „не“. Сутиенът не може да повлияе на растежа на гърдите. Реално размерът на гърдите зависи от гените и хормоните, а не от облеклото.

Сутиените не могат да накарат гърдите да растат или да спрат да растат, но изборът на сутиен с подходящия размер може да ти помогне да се чувстваш много по-удобно. Твърде малките сутиени притискат гърдите и могат да причинят дори болка, тъй като в периода на пубертета гърдите са изключително чувствителни. От друга страна ако сутиенът е твърде голям той няма да даде достатъчна стабилност и опора. В резултат е възможно гърдите да се движат или да изскачат от сутиена. Това освен, че може да те постави в неудобна или комична ситуация може да нарани чувствителната кожа на зърната и отново да доведе до безпричинни болки. Трябва да намериш най-удобния размер и подходящата материя сутиен за този период – дантелките, банелите и други отлично изглеждащи на манекена или в каталога модели не са подходящи за периода на пубертета.

1 vote

Здравей, ако те разбирам правилно до 15 година всичко се е развивало съвсем благоприятно. След проблема с рязкото отслабване наддаде ли отново? Рязкото отслабване първо се отразява в гърдите. Гърдите са изградени от голямо количество мастна тъкан и естествено се губи обем при отслабване. Доколкото разбирам ти не си имала проблем с наднорменото тегло и тези 8 килограма са над 15% от обичайното ти тегло. При такава картина е съвсем нормално да загубиш обем в бюста.

Къде са добрите новини – гърдите продължават да растат и да се оформят дори след навършване на 20 годишна възраст така, че имаш още доста време.

Хранителни добавки за увеличаване на гърдите – краткият отговор е никой не може да ти каже, че тия чудеса помагат. Имам куп приятелки, които пробваха какво ли не. Някои казват, че има ефект, други че няма никакъв. Някои качиха килограми, други отслабнаха (дали е от добавките никой не знае, защото нито едно от момичетата не живее в стерилна среда и има куп други неща, които влияят освен добавките). Реално няма тайна добавка, която да увеличи само обема на гърдите. Както вече казахме гърдите са мастна тъкан, за да увеличиш гърдите трябва да увеличиш мастната тъкан т.е. общото си тегло. Това не значи плюскане до припадък, напротив – най-важното за хармоничното развитие на тялото е здравословното хранене. Вместо хранителни добавки аз ще ти препоръчам следното – необходима ти е здравословна храна. Определено не трябва да се лишаваш от нищо – яйца, месо, риба, мляко и млечни продукти. Категорично избягвай висококалоричните храни богати на много мазнини (обичайните любими храни в тази възраст – чипс, хамбургери, пица, кроасани, бисквити, вафли и т.н.). Вредните храни могат да допринесат за рязко увеличаване на теглото ти. Първоначално това може да има видим ефект върху гърдите, но в дългосрочен план е вредно. Главното нещо е не да натрупаш бързо маса, а да развиваш цялото си тяло хармонично.

Масажите – масажите на гърдите са повече ааммм сещаш се… Като изключим удоволствието друга съществена полза от тях няма. Вместо масаж трябва да правиш леки упражнения за стягане на мускулатурата на гърба и на гърдите. Гърбът ти трябва да стои изправен – това е много важно за красивия бюст. От друга страна развиването на гръдните мускули ти гарантира стегнати гърди години напред. Освен това развитието на гръдния мускул е относително лесно а и придава допълнителен обем и форма. Твоят въпрос ме подсеща за една статия за растежа на гърдите, когато е готова ще пусна линка като отговор тук.

1 vote

Здравей усмивке, черните точки са често срещан проблем в пубертета. Поради повишеното отделяне на мазнина порите се замърсяват и запушват и в резултат виждаме досадните черни точки. Най-важното нещо е да поддържаш лицето си чисто. Хубаво е да намалиш грима или изцяло да се лишиш от него (червило и очна линия са напълно достатъчни). Категорично избягвай пудрата, ружа и фон дьо тена. Има куп методи из интернет за премахване на черни точки като някои от тях звучат почти страшно. Какво да направиш:

  1. поддържай лицето си чисто – винаги носи със себе си кърпички и когато можеш измивай лицето си с вода и попивай със суха и чиста кърпичка. Не пипай лицето си през деня. В училище хигиената е на малко особено ниво – няма сапун, няма топла вода и е малко трудно да поддържаш ръцете си чисти.
  2. Измиване на лицето – купи мек сапун за лице, не използвай сапуна за ръце той е твърде агресивен. Козметиците препоръчват катранен сапун (не, не е шега има го в аптеките за около левче). Мий лицето си с топла вода. След сапунисване измий обилно. Не използвай спирт за почистване на лицето. Целта на топлата вода е да отпусне кожата и да отвори порите
  3. Най-добре е да използваш маска или лепенки за премахване на черни точки. Има специални козметични лепенки аз предпочитам на Nivea – Kao Biore. Шест лепенки в пакетче за около 8-9 лв. Еднократни са и ще ти стигнат за една процедура първия път, след това ще използваш по две на процедура. Има и домашно правени маски. Целта на всички е да извадят запушването на порите. Една маска, която ми се стори интересна – вземаш белтък на сурово яйце и го разбъркваш хубаво докато стане на пяна. След това намазваш на лицето и покриваш с един пласт суха хартиена кърпичка. Пак намазваш с белтъка и покриваш с един пласт суха кърпичка. Така няколко пъти. Изчакваш 10-15 минути докато усетиш, че стяга и внимателно отлепяш. Ако има остатъци просто измиваш с вода. След процедурата измий обилно с топла вода.
  4. След това е хубаво да почистиш кожата. Бъди внимателна. Ако кожата ти е чувствителна или раздразнена можеш да пропуснеш тази стъпка. За почистване на пласта мъртви клетки трябва да използваш някакъв ексфолиант. Честно казано дори обикновена ситна захар смесена с малко бебешки крем е отлично средство. Не натискай! С нежни кръгови движения обработи лицето. Не натискай!
  5. Накрая трябва да затвориш порите. Най-простият начин е да измиеш лицето със студена вода. Една идея по ефективно е да използваш кубче лед. Остави кожата да диша. Ако не чувстваш някакво раздразване на слагай никакви кремове.

Избягвай всякакви агресивни методи и препарати. Хубаво би било да отидеш на козметик, когато имаш възможност за това. Козметикът би трябвало да определи типа кожа и състоянието. В зависимост от това може да ти препоръча нещо специфично за теб. Ако проблемът е по-сериозен е хубаво да се консултираш с дерматолог.

И помни, че най-важното е поддържането на кожата на лицето чиста. След училище измий лицето с топла вода (не гореща). Катранения сапун можеш да ползваш през ден или два пъти седмично. Почистването на кожата описано по-горе трябва да го правиш не по-често от два пъти в седмицата (честно казано и това е доста). Основното нещо в хубавата кожа е постоянството. С редовно почистване и грижа за кожата ако не се отървеш напълно от пъпките и комедоните, то със сигурност значително ще подобриш положението. Постоянство и нежна грижа!

0 votes

Здравей Ива, първо – не се отчайвай! Казваш „почти на 15″ – гърдите могат да започнат развитието си и на 12 годишна възраст. Ако си със по-нежно тяло или слаба за възрастта си е напълно нормално все още гърдите ти да не са малко изостанали от желаната големина. Накратко – има още време. Много бих искала да ти обърна внимание на още едно нещо – дори съвсем хипотетично да приемем, че генетично си предразположена да имаш по-малък бюст това не е повод за отчаяние. Голяма грешка е да се мисли, че големият бюст е най-важното нещо за да бъдеш щастливо момиче. Хармонично развитата фигура е също така очарователна и сексапилна. Колко килограма си и колко си висока?

0 votes

Иве, ти си относително висока. Имайки предвид, че си почти на 15 вероятно скоро си взела няколко сантиметра височина? Ако е така то това означава, че теглото ти има да наваксва, а тялото ти да се развива освен на височина и във форми. Виж фазите на пубертета при момичетата за да се ориентираш за какво говоря. По принцип гърдите са в основата си мастна тъкан, на прост език казано трябва да дадеш възможност на тялото си да се развие и да натрупа маса. Какво да правиш междувременно? (съвсем скоро ще пусна нова статия точно за проблемите на момичетата с малък бюст в късния пубертет, а след това ще има и серия статии за гърдите)

Първо не се отчайвай, позитивизмът е ключът към щастието а и мога да те уверя, че дори с малък бюст можеш да бъдеш привлекателна и очарователна дори повече отколкото ако пълниш сутиена.

Второ и също много важно – поддържай фигурата си. Ако не спортуваш нещо помисли дали да не се запишеш на народни танци, аеробика, плуване или нещо подобно, което спомага развитието на цялото тяло и повдига тонуса. Ако не можеш или просто няма къде да се запишеш на нещо подобно то поне в къщи прави серия кратки упражнения. Защо ти е необходимо това – упражненията подпомагат правилното развитие на тялото и естествено те награждават с разни важни неща като – стегнато дупе, изправена стойка и съответно красив бюст (да, дори малък), хубави крака, равно коремче и най-вече добро настроение и самочувствие.

Храненето – не се тъпчи с разни храни за натрупване на тегло (знам, че това ще ти мине през ум). В началото може и да има резултат, но после ще се чудиш защо кантарът ще скача над 80кг. Наблегни на полезните храни – мляко, сирене, яйца, истинско месо, риба, пиле, зеленчуци и плодове. Избягвай любимите на всеки тийнейджър – чипсове, вафли, кроасани, крекери и всичко останало, което води до две неща – натрупване на излишни килограми и гнусно акне.

Моля, дръж ме в течение най-вече как се чувстваш.

0 votes

Здравей отново, може би не съм разбрала правилно въпроса. Няма как да караш късен пубертет при менструация на 12 години. Първоначалният растеж на гърдите може да се изразява само в леко набъбване и чувствителност на зърната без видимо оформяна на гърди. Гърдите могат да се оформят дори към 17-18 годишна възраст. При теб оформянето е започнало към 14-15 година, което е „точно по график“. Ако размерът на гърдите ти е малък дори при наднормено тегло е възможно причината да е по-скоро наследствена (генетична) отколкото хормонални смущения. Ако имаш всички останали белези на пубертета (менструация, гърди, окосмяване, полово привличане) едва ли става въпрос за хормонално смущение. Естествено би било добре да се консултираш с лекар най-малкото за свое собствено спокойствие

0 votes

Здравей Лисичке, само да вметна – тъй като си публикувала въпроса като анонимен автор единствения начин да получиш отговор е тук. Ако искаш да се възползваш от всики преференции за регистрирани потребители можеш да се регистрираш от тук http://devoyka.info/register/

На въпроса: различните гърди са изключително притесняващ проблем за подрастващите момичета. Напълно разбирам твоето безпокойство и притеснения.

Първо добрата новина – различния растеж на гърдите е нещо напълно нормално. Това не е признак на заболяване или някаква малформация.

Къде е неприятната новина – в интерес на истината при всички жени гърдите са различни, просто при някои разликата е почти незабележима.

На какво да се надяваш: Гърдите ти все още са в процес на развитие и е възможно в следващите няколко години дясната да „догони“ лявата и козметичния проблем да се реши по естествен път. Това е и най-вероятното развитие на нещата в бъдеще – с излизането от пубертета гърдите ще се оформят в окончателния си вид. При теб това вероятно ще се случи след около две години.

Какво можеш да направиш – ако трябва да бъда честна на този етап не можеш да решиш проблема с магическа пръчица. Най-важното е да се опиташ да приемеш тази мисъл за момента. Аз бих ти препоръчала да наблегнеш на хармоничното развитие на тялото си като цяло – ако все още не спортуваш е крайно време да започнеш, поне някаква серия упражнения или дори нещо нетрадиционно като йога за момичета е отлично начало. Тонизирането на тялото с упражнения спомага за по-добрата стойка и правилното развитие на гърдите. Освен това можеш да си сигурна, че цялостното ти излъчване е дори по-важно. Като казах важно – наистина важно е да не се опитваш да прикриеш проблема с изгърбване. Много момичета, които имат усещането за някакъв проблем в гърдите започват да ходят прегърбени, със свити рамене. Това в началото изглежда само неловко, но с годините може да доведе до проблеми с гърба, дишането и включително увисване на гърдите. Винаги можеш да носиш блузки без дълбоко деколте, сутиен с подплънка и пак да се чувстваш красива.

Накратко – приеми мисълта на този етап и търпеливо изчакай окончателното развитие на гърдите до края на пубертета. Междувременно се постарай да обърнеш повече внимание на удоволствието да бъдеш щастлива.

ПП и ще се радвам ако се регистрираш и споделиш как се развиват нещата при теб

1 vote

Здравей Симона,

рано или късно ще се наложи да и кажеш. Е, не че тя няма да забележи по някое време, но ако не говорите за „лесната“ тема за гърдите ще бъде много по-трудно като се налага да говорите за менструацията, секса, венерическите болести, забременяването и куп други неща, които ще ти е най-лесно да обсъдиш с майка си. Аз ти предлагам да следващ препоръките тук Как да говоря с мама Най-лесно е да започнеш непринуден разговор ако трябва за някое друго момиче, което майка ти познава. Нещо от рода на

„Мамо, нали познаваш Мария? Тя днес ми каза, че трябва да си купя сутиен като нейния, ти какво мислиш?“.

Майка ти осъзнава, че ти порастваш, може би не иска да го приеме все още но знае, че времето на детството ти свършва и ще трябва да ти помогне да се превърнеш в девойка, а после и в жена. Много по-лесно ще е и за двете ви ако започнете първите разговори сега – в самото начало на пубертета. Отлагането само затруднява започването на първия разговор. Ако имаш нужда от някакви примери за започване на разговор ето ти малко работещи образци тук Примери за първи разговор за пубертета Пожелавам ти успех и моля те, дръж ме в течение!

2 votes

Здравей Глория, ситуацията изглежда малко объркваща и ти си едновременно на няколко фронта – с майка си, баща си и с приятеля си. Аз предлагам да разгледаме всяка позиция една по една

Баща ти: първо той реагира като 99,99% от родителите. Родителите се опитват да защитят децата си. Факт е, че разказът може да се приеме като необичаен, факт е че повечето момчета не носят женски дрехи следователно за един родител нещата не изглеждат съвсем нормални. Дори той да е реагирал по-остро причината е, че се страхува за теб. Трудно ще можеш да промениш позицията му. За един баща дъщерята е малко момиченце дълги години след като се омъжи и има собствени деца. За един баща е изключително трудно да приеме нов мъж в живота на дъщеря си особено ако този мъж се различава от общоприетата представа за такъв. Не го съди, чети надолу

Майка ти – майка ти те подкрепя, което е нормално, но бъди сигурна че и тя изпитва сходни чувства като баща ти. Да, тя може да е готова да одобри тази връзка, но само ако е сигурна, че ти искаш точно това. Не я поставяй между чука и наковалнята – не подлагай обичта и на изпитания и при никакви обстоятелства не я поставяй в положение да избира между теб и баща ти.

Приятелят ти – не знам, аз такова момче не съм срещала, но това че облича женски дрехи не му пречи да бъде мил и пълноценен човек. Сексуалната ориентация или аномалии не определят характера на човека. За мен най-главното е какво смяташ, че изпитва той към теб? Защо е с теб? Обича те или ти си просто едно ниво повече над обличането на женски дрехи?

И накрая, но най важното – ти самата – харесваш ли това момче? Да, разбрах за секса, но харесваш ли това момче като личност? Какво искаш от връзката ви? Готова ли си да поставиш отношенията с родителите си на карта заради тази връзка? Тази връзка само забавление ли е или очакваш нещо по-сериозно? Трябва да си наясно със себе си и собствените си чувства за да можеш да вземеш решение. Ако тази връзка е просто забавление, добре забавляваш се но струва ли си?

Ако тази връзка е нещо по-сериозно или ти искаш да бъде по-сериозно то тогава трябва да проведеш два наистина важни и тежки разговора:

  1. първо с приятеля си – трябва да си наясно с неговите чувства и намерения спрямо теб. Не можеш да си позволиш да заложиш сърцето си и взаимоотношенията с родителите си ако насреща нямаш сериозни намерения. Обмислете не само взаимоотношенията си сега, обмислете ги в перспектива 2-5-10 години. Обсъдете дългогодишен съвместен живот, деца, отношения с родителите (твоите и неговите). Ако вярвате във връзката си можете да преминете към втория разговор
  2. с баща ти – ако вярваш, че тази връзка е важна за теб трябва да можеш да го обсъдиш с баща си. И най-добре не намесвай в този разговор майка си или приятеля си. Смелостта да говориш за тази връзка очи в очи с баща си без други хора е нещо, което всеки родител ще оцени. То придава много по-голяма тежест на думите и на желанието ти да получиш неговото одобрение

Имаш върху какво да мислиш. Вярно е, че още си твърде млада за обвързване с един човек, но и вече си достатъчно голяма за да знаеш, че животът може да ти поднесе всякакви изненади и единственият човек, който може да вземе решение в такива ситуации си само и единствено ти.

2 votes

Здравей Ави, може би на майка ти не и се иска да пораснеш все още, но на 11 е нормално да започнат да се развиват гърди. Това, което описваш в развитието е съвсем в реда на нещата. Дали другите момичета носят или не носят бюстие няма особено значение. По-важното е дали ти имаш нужда от него. Ако изпитваш болка или просто повишена чувствителност е хубаво да имаш бюстие. То ще предпазва гърдите от дразнене при допира с бельото и ще намали чувствителността им. Така, че по въпроса имаш ли нужда от бюстие – за мен да, имаш.

Вторият въпрос – как да кажеш на мама. Хубаво е да намериш начин за този разговор. Най-мекият начин да започнете разговорите за пубертета са сутиените и бюстиетата. След това много по-лесно ще обсъждате неща като менструация, бяло течение, момчета и т.н. Как да подходиш. Конкретно за теб можеш да опиташ няколко варианта:

  1. Обиколи магазините и си харесай бюстие. Просто може да попиташ приятелка откъде си го купува. После заведи майка си там. Заведи я до бюстиетата и кажи, че момичетата от вашия клас си купуват това. Защо го купуват – за да им е по удобно в часовете по физическо а и изобщо. При свършен факт (пред щанда сте) и при простичко обяснение (в часовете по физическо гърдите могат да болят) майка ти едва ли ще ти откаже да ти вземе едно бюстие.

  2. Можеш да поставиш майка си пред свършен факт – купи си бюстие (в зависимост от модела повечето детски бюстиета са 3-5-10 лв) и кажи на мама, че днес с момичетата сте излизали и те са решили да ти направят подарък, защото си останала единствената без бюстие. Честно казано този вариант не ми допада особено, защото прескача разговора и индиректното предварително одобрение на майка ти. Не е кой знае каква драма, че си си купила бюстие, но за майката това означава, че порастваш твърде бързо и по-лошото, че може би и нямаш доверие.

  3. Разговор очи в очи – най-честният, но и най-трудният вариант. Предвид обаче, че пубертетът едва предстои е най-добре да опиташ да се справяш с трудните ситуации по този начин – с директен разговор. Има серия статии за това как да говориш с мама за пубертета Всяка ситуация е индивидуална, но тези статии могат да те ориентират. Не казвам, че ще е лесно, сигурно ще бъде и малко неудобно но само честното поведение изгражда характера, а това ще ти бъде много полезно в бъдеще.

Драсни два реда, когато има някакво развитие моля!

Успех Ави!

1 vote

Здравей FeelingHigh,

в следващата серия статии ще се опитам да наблегна точно на темата за намаляване на гърдите. Това също може да си е проблем.

Естественият начин за понижаване на естрогена е да избягваш храните с богато съдържание на естроген и да включиш в диетата си повече храни, които блокират нивата на естроген като броколите, обикновената елда, зелето, цитрусовите плодове, царевицата, гроздето, пъпеша и лука. В условията обаче на тежки тренировки и допълнителни протеини силно се съмнявам да има някакъв чувствителен резултат. По-скоро резултат би имало ако в хранителните добавки, които така или иначе приемаш има повишени нива на тестостерон. Ако не се занимаваше със спорт щях да ти препоръчам да не си играеш с хормоните си. В момента може да е наистина важно да имаш успехи в спорта но в дългосрочен план потискането на хормоните в пубертета може да доведе до необратими последици.

Според мен най-правилно би било да се консултираш с диетолог (отделно от треньора ти). Диетологът може да ти назначи изследване на процента мазнини в тялото и да ти изготви диета съобразно твоя спортен режим. Естествено диетата трябва е съобразена и с нуждите на тялото ти предвид тренировките. Сигурна съм, че приемът на протеини е съгласуван ако не с лекар поне с треньора ти, но ако искаш да минеш едно ниво нагоре без да застрашаваш здравето си е най-разумно да се консултираш със специалист диетолог.

Колкото до гърдите при спорта предполагам вече си открила достатъчно удобни модели спортни сутиени за да не ти пречат при тренировките. Ако имаш предпочитам модел, ще ти бъда благодарна ако споделиш линк към снимка или магазин. Благодаря!

1 vote
In reply to: menstruaciq

Здравей Мелани, на 13-14 е напълно възможно все още да нямаш менструация. Отделно от това аз малко се съмнявам всички наоколо вече да имат менструация. Менструацията може да се забави и до 16 годишна възраст. По принцип има влагалищно течение преди менструацията, обикновено в продължение на няколко месеца. Т.нар. бяло течение не е задължително за да се появи менструация. При повечето момичета действително има течение преди първия цикъл, но това не е някакво правило или симптом.

Храни за ускоряване на менструацията – това пък защо ти е? Довери се на тялото си и изчакай естествения ход на нещата. Всичко е съвсем нормално в момента особено след като казваш, че имаш всички останали белези. Просто няма за какво да се притесняваш. Не бързай с менструацията – ще дойде. Ако искаш да направиш нещо наистина полезно за себе си наблегни на здравословното хранене и физическата активност. В комбинация те ще ти помогнат да посрещнеш по-лесно изпитанията на пубертета а и ще помогнат на тялото ти да се развие и оформи правилно.

0 votes

Здравей Лора,

Имам усещането, че основно си разстроена, защото не си успяла да се пребориш с майка си и защото нямаш контрол над действията си. Усещането, че нямаш контрол може да бъде много обидно и унизително особено в тази възраст. Колкото и да е неприятно има моменти, в които никой не печели от пряката конфронтация. Нито майка ти, нито ти сте излезли с добро усещане от тази ситуация. Въпросът е какво можеш ти да направиш за да избегнеш пряката конфронтация?

Спазването на правилата в къщи е просто част от живота. Навсякъде има правила. Винаги има правила. Можеш да разговаряш, да спазваш правилата и пак да имаш контрол над ситуацията. Помисли как би се развила ситуацията ако беше се съгласила с майка си да си легнеш и да я помолиш само да провериш съобщенията си? Да отглеждаш тийнейджър е почти толкова трудно колкото да бъдеш тийнейджър. На моменти трябва да пощадиш майка си и да отстъпиш, така ти реално израстваш много повече отколкото ако се наложиш в определена ситуация. Опитвай се да говориш с хората, когато са спокойни, преди и те да са изгубили контрол над ситуацията. Тогава ще ти е много по-лесно да осмислиш чуждата позиция и да получиш възможност да защитиш своята собствена позиция. Успех!

0 votes

Аз само ще допълня – Ани, за акне и черни точки виж отговора на този въпрос. http://devoyka.info/forum/vapros/ppki-i-cherni-tochki-kak-da-se-izbavya-ot-tyah

Пробвай първо така и после ако не помага ще ти препоръчам крем

Showing 1 - 20 of 110 results
Правила на форума

Девойка.инфо предоставя възможност на всеки да изкаже своето мнение или да зададе въпрос, но при задължителното спазване на определени Правила. Спазването на Правилата гарантира качеството на дискусията и на цялата информация на сайта.

Какво е Репутация

Репутацията е приблизителна оценка на доверието на потребителите във вас. Най-добрият начин да повишите репутацията си е да се отнасяте с уважение към околните, да задавате интересни въпроси и да давате компетентни отговори. Ето как се определя репутацията на потребители за определени действия.

Общи условия

С посещаването на Devoyka,info, разглеждането, публикуването или използването по какъвто и да било начин на информационния ресурс на сайта Вие се съгласявате и безусловно приемате настоящите Общи условия.

Политика за поверителност

С настоящата Политика за поверителност се определя начинът, по който Devoyka.info събира, използва, поддържа и унищожава информацията събрана от потребителите (Потребителят) на Devoyka.info - Момичешки работи (Сайта).