Абониране

Как да говоря с мама за пубертета? – Подготовка

разговор с мама за менструацията
Е, все някога и на този разговор ще му дойде времето. Най-често времето му идва с първия цикъл – много малко момичета са наистина подготвени за него и имат остра нужда от съвет или мнение тогава. Съвсем нормално е да се чувстваш неспокойна само при мисълта да разговаряш с майка си за менструацията, растежа на гърдите, окосмяването и други необичайни до момента теми. Най-трудно е да започнеш разговора. Не се чуди защо майка ти досега не се е сетила – за нея още дълго време ще си бъдеш дете и малко момиченце. Налага ти се да приемеш, че поемането на инициативата за този разговор е просто част от израстването ти като личност. Знам, че не е лесно, затова ето ти няколко съвета:

Направи го непринудено
Може би идеалният вариант е ще да избереш момент, в който сте сами и вече разговаряте за нещо обичайно. Подходящ момент би било сгъването на прането съвместно, разглеждането на списание или почивката в сладкарницата след разходката в мола. Опитай да започнеш разговора с нещо от рода на „Мамо, когато беше на моята възраст знаеше ли всичко за пубертета?“ Така ще подготвиш и двете ви за по-сериозни теми и въпроси за обсъждане, а и ще дадеш възможност на мама да поеме инициативата оттук нататък.

Напиши бележка
Ако се притесняваш от разговор „Очи в очи“ може да предприемеш по-пасивна стратегия – просто напиши бележка и я остави там където само мама ще я намери. Можеш дори да и пратиш и SMS. Текстът на бележката е нещо, което само трябва да подготви мама за важния разговор. Нещо от рода на „Мамо, искам да поговоря с теб за нещо важно. Може ли да говорим, когато сме само двете довечера?“ Мама сама ще започне разговора и ще ти помогне да насочиш темата към въпроса, който те интересува.

Да хванеш бика за рогата
Естествено можеш да избереш и директния подход, като просто и кажеш например, че ти е дошъл първият цикъл и имаш нужда от съвет. Просто започни разговора с нещо от рода на „Мамо, малко ми е неудобно но искам да говорим за първия ми цикъл тъй като току що ми дойде.“ Така със сигурност ще избегнеш възможността за всякакво объркване или двусмислие и ще дадеш възможност на мама да даде най-доброто от себе си за да направи разговора възможно най-безболезен и полезен.

  • Имаш ли въпроси за тази статия?

Публикувай коментар

Вашият коментар

Loading Facebook Comments ...
Правила на форума

Девойка.инфо предоставя възможност на всеки да изкаже своето мнение или да зададе въпрос, но при задължителното спазване на определени Правила. Спазването на Правилата гарантира качеството на дискусията и на цялата информация на сайта.

Какво е Репутация

Репутацията е приблизителна оценка на доверието на потребителите във вас. Най-добрият начин да повишите репутацията си е да се отнасяте с уважение към околните, да задавате интересни въпроси и да давате компетентни отговори. Ето как се определя репутацията на потребители за определени действия.

Общи условия

С посещаването на Devoyka,info, разглеждането, публикуването или използването по какъвто и да било начин на информационния ресурс на сайта Вие се съгласявате и безусловно приемате настоящите Общи условия.

Политика за поверителност

С настоящата Политика за поверителност се определя начинът, по който Devoyka.info събира, използва, поддържа и унищожава информацията събрана от потребителите (Потребителят) на Devoyka.info - Момичешки работи (Сайта).