Абониране

Бременност без менструация?

бременност без менструация

Логично звучи  да не можеш да забременееш ако нямаш редовен менструален цикъл. Ако си  внимавала в часовете по биология ще сметнеш, че щом нямаш цикъл то значи няма как тялото ти да има условия за забременяване. Истината е че, дали можеш да забременееш или не зависи от причината за липсата на менструация. Дори ако нямаш редовен цикъл, е напълно възможно да забременееш.

Причини за липсата на менструация

Репродуктивната система е много чувствителна. Тя лесно се влияе от промените в твоето тяло като болест, стрес, претоварване и дори натрупването на излишни килограми може да спре месечния цикъл или да наруши неговата редовност. Хормоналният дисбаланс също може да наруши или изцяло да прекрати месечния цикъл. Различните фактори могат да повлияят по различен начин възможността ти за забременяване.

Как можеш да забременееш?

Бременността може да се случи единствено по време на овулация. Овулацията обикновено настъпва около две седмици преди менструацията, естествено при наистина редовен цикъл. По време на овулацията, тялото ти освобождава годна за оплождане яйцеклетка. Големият проблем при липсата на менструация е, че няма как да разбереш кога настъпва овулацията. Дори никога преди това да не си имала цикъл е напълно възможно в момента да е първата ти овулация т.е. тялото ти е създало условия за забременяване. Тъй като това е първата ти овулация, все още нямаш цикъл (той ще се появи едва след няколко дни). В този период е напълно възможно да забременееш, разчитайки на това, че до момента никога не си имала цикъл. Логиката е същата при нередовен цикъл – просто не знаеш кога си в овулация. Сексът без предпазни средства е опасен и може да доведе до нежелана бременност.

Регулиране на менструацията с лекарства

Ако вече си над 16 години и все още нямаш менструация, вече е време да обсъдиш вероятните причини с твоя личен лекар или гинеколог. Лекарят може да ти предпише лечение ако е налице някакъв проблем. Много често се изписват противозачатъчни предназначени за момичета на тази възраст. Противозачатъчните хапчета не се изписват само като средство против забременяване. Лекарят може да прецени, че може да ги използва за да регулира месечният цикъл. Много често, причината за нередовният цикъл не се нуждае от лекарства. В сложната възраст на пубертета е напълно възможно организмът ти да не може да се справи със стреса, който практически самият той поражда. Прекомерното натоварване на организма също влияе върху редовният цикъл. Естествено всички вредни за здравето субстанции оказват своето вредно влияние – тютюнът, алкохолът, вредните храни и т.н.

Никога не си „изписвай“ лекарства сама! Къде поради срам, къде поради незнание много момичета вземат лекарства, за които са чули от приятелки. Това носи риск за твоето здраве. Само личният лекар или гинеколог може да ти предпише противозачатъчни или лекарства за регулиране на месечния цикъл!

Предпазване от бременност

Независимо дали имаш или нямаш менструация, при условие, че имаш сексуални контакти ти трябва да използваш средства против забременяване. Доколко възрастта ти е подходяща за секс е тема на отделна дискусия. При всички случаи – сексуалните контакти означават превенция срещу забременяване. Изключително важно е да НЕ вземаш произволни хапчета против забременяване. Хапчетата намерени в чекмеджето на майка ти или по-голямата сестра едва ли са подходящи за теб. Има специални хапчета предназначени за момичета във възрастта на активния пубертет. Най-добре е хапчетета да се изпишат от гинеколог. Добра алтернатива на хапчетата са презервативите.

При всички случаи сексът е много сериозна стъпка в една връзка във взаимоотношенията между двама души. Във възрастта, когато в тялото се случват толкова много промени е интересно и изкушаващо да се опита от всичко. Сексът „от любопитство“ обаче може да нанесе повече вреди, както на физиката, така и на психиката на младата девойка и да бъде едно голямо разочарование

  • Имаш ли въпроси за тази статия?

Публикувай коментар

2 коментара
  1. Avatar

    Аз съм на 13, никога не съм имала менструация. Мога ли да забременея?

    • Даниела Панова

      ДА! Това, че до момента не си имала менструация не значи, че тялото ти не е готово да забременее точно в този момента. Менструацията е образно казано „изхвърляне“ на неоплодената яйцеклетка от тялото. Няма как със сигурност да знаеш, че точно в момента в тялото ти няма годна за оплождане яйцеклетка. Виж за повече информация тази статия „Бременност без менструация„. Не искам да ти се бъркам, но на 13 ми изглежда малко рано за секс. Да, знам… и аз съм била на 13. Рано е поради много причини обаче: първо не си емоционално готова – първият сексуален акт не винаги е точно това, което изглежда по романтичните филми; второ – тялото ти тепърва има да се развива, един припрян партньор в тази възраст може да причини повече болка отколкото удоволствие. Нещо много важно – ако все пак решиш да не се съобразиш с препоръките ми, задължително, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ползвайте презерватив!

Вашият коментар

Loading Facebook Comments ...
Правила на форума

Девойка.инфо предоставя възможност на всеки да изкаже своето мнение или да зададе въпрос, но при задължителното спазване на определени Правила. Спазването на Правилата гарантира качеството на дискусията и на цялата информация на сайта.

Какво е Репутация

Репутацията е приблизителна оценка на доверието на потребителите във вас. Най-добрият начин да повишите репутацията си е да се отнасяте с уважение към околните, да задавате интересни въпроси и да давате компетентни отговори. Ето как се определя репутацията на потребители за определени действия.

Общи условия

С посещаването на Devoyka,info, разглеждането, публикуването или използването по какъвто и да било начин на информационния ресурс на сайта Вие се съгласявате и безусловно приемате настоящите Общи условия.

Политика за поверителност

С настоящата Политика за поверителност се определя начинът, по който Devoyka.info събира, използва, поддържа и унищожава информацията събрана от потребителите (Потребителят) на Devoyka.info - Момичешки работи (Сайта).