Абониране

Пъпки и черни точки - как да се избавя от тях?

1
1

Здравейте. На 14 съм и от шести-седми клас имам пъпки и черни точки. Каквото и да правя, не мога да ги махна. Преди имах само по носа, но сега започнаха и по челото и бузите… Стискам ги, но не се махат. Използвам гел, който уж трябва да премахва черните точки и пъпките, но полза няма. Какви ли не мазила имам и пак нищо – пъпките и черните точки нито намаляват, нито се махат.
Бихте ли ми дали някакъв съвет за тези упорити пъпки и черни точки?
Благодаря предварително.

  • You must to post comments
1
1

Здравей усмивке, черните точки са често срещан проблем в пубертета. Поради повишеното отделяне на мазнина порите се замърсяват и запушват и в резултат виждаме досадните черни точки. Най-важното нещо е да поддържаш лицето си чисто. Хубаво е да намалиш грима или изцяло да се лишиш от него (червило и очна линия са напълно достатъчни). Категорично избягвай пудрата, ружа и фон дьо тена. Има куп методи из интернет за премахване на черни точки като някои от тях звучат почти страшно. Какво да направиш:

  1. поддържай лицето си чисто – винаги носи със себе си кърпички и когато можеш измивай лицето си с вода и попивай със суха и чиста кърпичка. Не пипай лицето си през деня. В училище хигиената е на малко особено ниво – няма сапун, няма топла вода и е малко трудно да поддържаш ръцете си чисти.
  2. Измиване на лицето – купи мек сапун за лице, не използвай сапуна за ръце той е твърде агресивен. Козметиците препоръчват катранен сапун (не, не е шега има го в аптеките за около левче). Мий лицето си с топла вода. След сапунисване измий обилно. Не използвай спирт за почистване на лицето. Целта на топлата вода е да отпусне кожата и да отвори порите
  3. Най-добре е да използваш маска или лепенки за премахване на черни точки. Има специални козметични лепенки аз предпочитам на Nivea – Kao Biore. Шест лепенки в пакетче за около 8-9 лв. Еднократни са и ще ти стигнат за една процедура първия път, след това ще използваш по две на процедура. Има и домашно правени маски. Целта на всички е да извадят запушването на порите. Една маска, която ми се стори интересна – вземаш белтък на сурово яйце и го разбъркваш хубаво докато стане на пяна. След това намазваш на лицето и покриваш с един пласт суха хартиена кърпичка. Пак намазваш с белтъка и покриваш с един пласт суха кърпичка. Така няколко пъти. Изчакваш 10-15 минути докато усетиш, че стяга и внимателно отлепяш. Ако има остатъци просто измиваш с вода. След процедурата измий обилно с топла вода.
  4. След това е хубаво да почистиш кожата. Бъди внимателна. Ако кожата ти е чувствителна или раздразнена можеш да пропуснеш тази стъпка. За почистване на пласта мъртви клетки трябва да използваш някакъв ексфолиант. Честно казано дори обикновена ситна захар смесена с малко бебешки крем е отлично средство. Не натискай! С нежни кръгови движения обработи лицето. Не натискай!
  5. Накрая трябва да затвориш порите. Най-простият начин е да измиеш лицето със студена вода. Една идея по ефективно е да използваш кубче лед. Остави кожата да диша. Ако не чувстваш някакво раздразване на слагай никакви кремове.

Избягвай всякакви агресивни методи и препарати. Хубаво би било да отидеш на козметик, когато имаш възможност за това. Козметикът би трябвало да определи типа кожа и състоянието. В зависимост от това може да ти препоръча нещо специфично за теб. Ако проблемът е по-сериозен е хубаво да се консултираш с дерматолог.

И помни, че най-важното е поддържането на кожата на лицето чиста. След училище измий лицето с топла вода (не гореща). Катранения сапун можеш да ползваш през ден или два пъти седмично. Почистването на кожата описано по-горе трябва да го правиш не по-често от два пъти в седмицата (честно казано и това е доста). Основното нещо в хубавата кожа е постоянството. С редовно почистване и грижа за кожата ако не се отървеш напълно от пъпките и комедоните, то със сигурност значително ще подобриш положението. Постоянство и нежна грижа!

  • Smile
    Много Ви благодаря за бързия отговор и за нещата, които ми препоръчахте! В най-скоро време се заемам с процедурите. П.С. изобщо не нося грим. Смятам, че вреди на младежката кожа, отколкото да й помага и да я разкрасява.
  • You must to post comments
0
0

Ето и още една статия за черните точки – как да се отървем от черните точки по лицето

  • You must to post comments
0
0

Според мен единствебата грешка която правиш е, че ги стискаш, защото така се разнасят по лицето и стават повече. Това исках да допълня.

  • You must to post comments
Showing 3 results
Your Answer
Гост автор
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website
Тяло*
Правила на форума

Девойка.инфо предоставя възможност на всеки да изкаже своето мнение или да зададе въпрос, но при задължителното спазване на определени Правила. Спазването на Правилата гарантира качеството на дискусията и на цялата информация на сайта.

Какво е Репутация

Репутацията е приблизителна оценка на доверието на потребителите във вас. Най-добрият начин да повишите репутацията си е да се отнасяте с уважение към околните, да задавате интересни въпроси и да давате компетентни отговори. Ето как се определя репутацията на потребители за определени действия.

Общи условия

С посещаването на Devoyka,info, разглеждането, публикуването или използването по какъвто и да било начин на информационния ресурс на сайта Вие се съгласявате и безусловно приемате настоящите Общи условия.

Политика за поверителност

С настоящата Политика за поверителност се определя начинът, по който Devoyka.info събира, използва, поддържа и унищожава информацията събрана от потребителите (Потребителят) на Devoyka.info - Момичешки работи (Сайта).