Абониране

Първите признаци на пубертета при момичетата

priznatsi_na_puberteta_pri_momichetata
Пубертетът е неизбежен, но всяко момиче ще премине по различен начин през него и ще запази различни помени. Важно е да направиш всичко възможно да гледаш позитивно на промените и да се радваш на всичко хубаво, което предстои да ти се случи. Един от най-притеснителните въпроси е „Какво ще се случи с мен?“. Ето ти накратко етапите, през които ще преминеш през пубертета. Няма точно време кога ще започнеш съответния етап, нито има гаранция, че един етап няма да изпревари друг. Просто го прочети и бъди позитивна.

 • Първо се издължават ръцете и краката. Не очаквай да заприличаш на орангутан – тези промени често са практически незабележими
 • При 85% от момичетата следва набъбването на зърната на гърдите. Все още ще бъде доста далеч от представата ти за бюст. Реално набъбва само ареолата и цялата област става доста чувствителна. Обикновено това се случва доста бързо, но може да отнеме и до 6 месеца. Случва се доста често едната страна да „изостане“ от другата и да навакса едва след няколко месеца. Набъбването на зърната се случва от шестата до дванадесетата година
 • Скоро след набъбването на ареолите (първите признаци за наличието на увеличени нива на естроген) се появява и вагиналното течение. Вагиналното течение (бяло течение) има по-висока киселинност и може да причини дразнена на кожата на вулвата. Обикновено проблемът лесно се решава с тънки, ежедневни превръзки. Обикновено това дразнене изчезва с появата на окосмяването. Бялото течение е нещо абсолютно нормално и реално е част от процеса на съзряването.
 • Някъде в този период се променят и миризмите на тялото. При някои момичета потта започва да мирише осезаемо остро и силно. Спазването на добра лична хигиена е единствения правилен изход
 • Окосмяването е следващата стъпка за повечето момичета, но при около 15% от тях се появява преди вагиналното течение. Съвсем нормално е бюстът все още да не е оформен. Няма правило къде ще се появи първото окосмяване – дали подмишниците или по пубиса. Първите косми са прави и тъмни и едва след като се издължат се накъдрят.
 • След окосмяването обикновено следва една от най-неприятните характеристики на пубертета – акнето и черните точки. Редовното почистване на лицето е ключовото решение на проблема с акнето.
 • Бурен растеж на височина – рязко и бързо ще „вземеш“ няколко сантиметра. Понякога това ще се случи само за няколко месеца
 • Менструацията – обикновено от 6 до 12 месеца след бурния растеж се появява и първата менструация. За съжаление много момичета приемат менструацията едва ли не като Божие наказание, а в действителност това е просто част от приключението да бъдеш жена и в него няма нищо страшно и притеснително
 • След като започне менструацията спира и бурния растеж. Реално тогава спира растежа на ходилата, но краката ти още ще се издължат. Ще продължи да се развива и торса ти, а и с годините може да добавиш още няколко сантиметра към височината си (рядко повече от тези през бурния растеж). Имай предвид, че тялото ти ще започне да губи своите детски очертания и лека полека ще започне да придобива женствените форми на младо момиче.
 • За повечето момичета гърдите се оформят до 17-18 годишна възраст (главно по отношение на силует и линия – обемът нараства още дори години след приключване на пубертета)

През цялото това време ще се промениш и развиеш и емоционално. Ще се промени начинът ти на мислене, поведението ти, отношението ти към живота, интересите ти и естествено настроенията ти. Всичко това е не само в резултат на хормоналните промени, но и в реалните физиологични промени и развитието на мозъка ти. С времето ти ще се сдобиеш с огромни нови възможности и само от теб зависи да ги използваш по възможно най-добрия начин. Направи всичко възможно да изградиш у себе си добри навици, да се научиш да разбираш хората и да комуникираш с тях, да се владееш и най-вече да бъдеш позитивна. Мирогледът, който си изградиш през пубертета може да определи целия ти следващ живот – повярвай, че можеш да бъдеш щастлива!

 • Имаш ли въпроси за тази статия?

Публикувай коментар

2 коментара
 1. Avatar

  Аз имам бяло течение от 3 години станаха вече и съм на 14. Във форумите казват че след цикъла течението спира но ми е дошло преди повече от година и то не е спряло

  • Даниела Панова

   Здравей Бояна, това течение, за което си чела, предшества цикъла и действително спира след появата на първата менструация. Ако течението се задържи, има специфичен мирис и цвят, то трябва да се обърнеш към гинеколог. На първо време може да говориш с лекаря в училище, за да обясниш състоянието и той/тя да прецени дали наистина е необходимо да ходиш при гинеколог. Училищният лекар е действително най-добрата първа отправна точка и ще е най-малко притеснително.

Вашият коментар

Loading Facebook Comments ...
Правила на форума

Девойка.инфо предоставя възможност на всеки да изкаже своето мнение или да зададе въпрос, но при задължителното спазване на определени Правила. Спазването на Правилата гарантира качеството на дискусията и на цялата информация на сайта.

Какво е Репутация

Репутацията е приблизителна оценка на доверието на потребителите във вас. Най-добрият начин да повишите репутацията си е да се отнасяте с уважение към околните, да задавате интересни въпроси и да давате компетентни отговори. Ето как се определя репутацията на потребители за определени действия.

Общи условия

С посещаването на Devoyka,info, разглеждането, публикуването или използването по какъвто и да било начин на информационния ресурс на сайта Вие се съгласявате и безусловно приемате настоящите Общи условия.

Политика за поверителност

С настоящата Политика за поверителност се определя начинът, по който Devoyka.info събира, използва, поддържа и унищожава информацията събрана от потребителите (Потребителят) на Devoyka.info - Момичешки работи (Сайта).