Абониране

Тормозът в училище през пубертета

tormoz-v-uchilishte
Освен всичко друго пубертетът ще излее водопад от различни чувства и усещания.

 • Въодушевление? Да, определено.
 • Объркване? Понякога.
 • Неудобство и срам? Със сигурност

И още по-объркващото е, че със сигурност ще са замесени и други хора. Едно от най-неудобните неща обаче е усещането, когато другите хора много държат да споделят мнението си относно ситуацията породила твоите чувства. Изключително важно е за теб самата, да се научиш как да се справяш с мнението на околните.

Когато например баба изръси нещо от рода на „Лелееее, ама ти си станала мома за женене?!?“ направо ще те накара да потънеш в земята от срам, защото знаеш, че баба говори за промените в тялото ти и то най-вероятно за вече новопоявилия се бюст. Трябва да признаеш обаче, че баба просто се радва на порастващата и разхубавяващата се внучка, така че постарай се да бъдеш толерантна дори с цената на едно голямо изчервяване. Най-умното нещо, което можеш да направиш е да се усмихнеш (ако можеш) и скромно да кажеш нещо от рода на „Е, има още време“ и просто да смениш темата като преминеш на далеч по-приятния разговор за палачинките на баба.

Бабите обаче са дребна работа в сравнение с децата в училище. Подаващата се презрамка на сутиен е повод за шеги, които за съжаление изобщо не са смешни и често минават границата на майтапа и навлизат в страшната зона на унижението и жестоките подигравки.

Прякорите, описващи твоята външност или видими белези на пубертета са жестока проява на внимание от съучениците ти. Прякорите и обидите могат да бъдат засрамващи, притеснителни и обидни. Ако си една от първите или от последните в развитието, нещата обикновено са още по-лоши.

Трябва да знаеш, че който и да казва нещо обидно относно тялото ти или начина по който изглеждаш това се счита за форма на тормоз. И няма значение дали репликите идват от твой приятел или случаен съученик. В много случаи нападките от другите идват именно, защото те се чувстват също така неуверени както и ти и дори ревнуват от теб по един или друг начин. Ако се развиваш по-бързо си повод за завист, ако се развиваш по-бавно ти просто се оказваш мишената, към която са прицелени всички отмъщения „дойде време да си върна тъпкано“. Много често, точно тези, които изглеждат с най-голямо самочувствие и са най-активни в тормоза са потиснати и със силно изразено чувство за малоценност. Понякога просто се опитват да бъдат център на вниманието. Най-много боли, когато в тормоза участва и твой доскорошен приятел. Тогава можеш да се опиташ да поговориш с нея. Просто кажи, че думите и те нараняват истински и се надяваш след този разговор просто да престане. Един истински приятел ще те послуша и няма да продължи с тормоза.

Имайки предвид, че немалка част от тормозещите ти са с дори по-ниско самочувствие от теб самата в момента, то едно просто сваляне от облаците може да свърши отлична работа. Кажи нещо като „Защо най-после не вземеш да пораснеш?“ Ако не свърши работа или не си в състояние да се защитиш сама е наистина важно да получиш съдействие от възрастен. Промяната в твоето тяло е нещо толкова лично и специално, че никой на света няма право да те тормози за това.

И накрая, ако някога някой възрастен или просто непознат, направи коментар относно промените в твоето тяло и този коментар те накара да се почувстваш неудобно, то трябва да знаеш, че този възрастен не е прав и дори може би нарушава закона. В този случай е най-добре незабавно да споделиш с възрастен, на когото имаш доверие и който може да ти помогне да прекратиш това.

За много момичета, пубертетът ще донесе много неудобни и дори засрамващи моменти, но като цяло това е време за много вълнуващи и положителни промени. Да се научиш да се справяш с незаслужените обиди, да преодоляваш неудобните моменти и да посрещаш дори обидите хладнокръвно е нещо, което само може да изгради твоя характер и ще ти помогне да се радваш на хубавите страни на съзряването и просто да се движиш над дребнавите забележки на хората. Пубертетът е просто част от живота и в интерес на истината е един от най-вълнуващите и хубавите периоди, единственото което се иска от теб е да го изживееш по възможно най-добрия и безгрижен начин.

 • Имаш ли въпроси за тази статия?

Публикувай коментар

2 коментара
 1. Avatar

  Момичетата и момчетата от класа ми ми се подиграват защото съм най-ниска от целия клас.

  • Даниела Панова

   Здравей Симона, първо много съжалявам, че си обект на подигравки. Никой не е виновен за това как изглежда. За съжаление в периода на пубертета освен хубавите неща, които ни се случват се променя не само тялото, но израства и психиката ни. В този период се поражда нуждата от изявена индивидуалност, от признание, от принадлежност и от защита на собствените позиции в обществото. За съжаление в началото всички тези неща, често се проявяват по един особено жесток и мъчителен начин, а именно с намирането на „жертва“ чрез която другите се опитват да докажат собственото си „Аз“.

   Първо. И най-важно! – ТИ НЕ СИ ВИНОВНА!

   Не, нямаш никаква вина, че си ниска! И това не може да бъде обект на подигравки. И все пак те го правят. Най-голямата грешка е да се опиташ да ги накарат да спрат. Колкото повече се опитваш и им „се връзваш“, толкова повече ще продължават. Аз бих ти препоръчала да се опиташ да игнорираш тези безсмислени подигравки. Просто си кажи „и какво от това?“. Да, точно така. И какво от това, че не си висока? Нима ниските хора не могат да бъдат красиви? Да бъдат обичани и полезни? Естествено, че могат! Освен това какво значи „ниска“?

   Ниска сега? Та ти вероятно все още не си завършила растежа си. Възможно е дори все още бурният растеж на пубертета да не е започнал при теб.

   Каквото и да е положението, едно е абсолютно сигурно – човек не се измерва само с ръста си. Ако някой е висок, това не значи, че е добър, че е красив, че е харесван от околните, нали? Тогава просто игнорирай безсмислените подигравки и бъди себе си. С времето, когато видят че не ти прави впечатление, те просто ще спрат. Важното е да не се поддаваш на безсмислена самокритика и да се вторачваш в проблема. Защото реално проблем няма – ти не си ниска, ти си ТИ и толкова!

Вашият коментар

Loading Facebook Comments ...
Правила на форума

Девойка.инфо предоставя възможност на всеки да изкаже своето мнение или да зададе въпрос, но при задължителното спазване на определени Правила. Спазването на Правилата гарантира качеството на дискусията и на цялата информация на сайта.

Какво е Репутация

Репутацията е приблизителна оценка на доверието на потребителите във вас. Най-добрият начин да повишите репутацията си е да се отнасяте с уважение към околните, да задавате интересни въпроси и да давате компетентни отговори. Ето как се определя репутацията на потребители за определени действия.

Общи условия

С посещаването на Devoyka,info, разглеждането, публикуването или използването по какъвто и да било начин на информационния ресурс на сайта Вие се съгласявате и безусловно приемате настоящите Общи условия.

Политика за поверителност

С настоящата Политика за поверителност се определя начинът, по който Devoyka.info събира, използва, поддържа и унищожава информацията събрана от потребителите (Потребителят) на Devoyka.info - Момичешки работи (Сайта).