Абониране

Емоционални промени през пубертета

emotsionalni-promeni-v-pubertetaОсвен с видимите изменения на тялото пубертетът е свързан с редица емоции и чувства. Те не винаги ще те карат да се чувстваш добре, не винаги ще се чувстваш удобно в тялото си или да бъдеш себе си. Всички преминават през подобни усещания и вината за това обикновено е в бурните хормонални промени. При всички случаи е хубаво да знаеш какво те очаква за да можеш по-лесно да се справиш с предизвикателствата.

Прекомерната чувствителност
По време на пубертета, когато тялото ти преминава през редица промени е напълно нормално да се изпитваш някакво неудобство или да приемаш измененията твърде чувствително. Често ще изпитваш раздразнение, ще изпускаш нервите си или ще се чувстваш потисната. Това, което можеш да направиш е да се опиташ да не се поддаваш на първоначалната емоция и да поговориш с някого за чувствата си

Търсенето на идентичност
В процеса на израстването често възниква въпроса „Коя съм аз? Какво правя на света?“. Нуждата да се чувстваш индивид и да се себеизявиш по някакъв начин е много силна. В този период обикновено тийнейджърите се асоциират повече с приятелите и връстниците си отколкото със семейството си. Вероятно причината, е че приятелите ти преминават през същите промени и фази като теб. Може би ще искаш да изразиш с какво си различна от останалите. Това е начин да се опиташ да изразиш своята независимост от родителите и семейството си.

Неувереността
Тъй като ти все още не си възрастен, а и вече не си дете, пубертетът понякога ще те кара да изпитваш несигурност и неувереност. В крайната си фаза вероятно ще започнеш да си задаваш въпроси и да мислиш за нови и непознати до момента аспекти на живота като работа и кариера, живота като възрастен и съжителството с друг човек. Тъй като това са неща, които до момента никога не са попадали в мирогледа ти, може да почувстваш несигурност и неувереност за бъдещето си.

Тази несигурност се засилва ако близките ти хора често променят очакванията си спрямо теб или имат твърде високи очаквания от теб. Също когато от теб се очаква да поемеш твърде големи отговорности. С времето несигурността изчезва, но е много важно как ти възприемаш нещата и се справяш със ситуациите, които ще ти поднесе пубертета.

Влияние на връстниците
С влизането в пубертета контактите и разговорите ти с връстниците и приятелите ти чувствително ще се увеличат. Компаниите, тайфата, купона стават важните събития в живота на тийнейджърите. Естествено това оказва влияние на мирогледа ти, на поведението ти. Да бъдеш популярен става важно и дори ключово в социалното общуване. Облеклото, начина на говорене и дори поведението ти са тънката граница между „готина мацка“ и „загубенячка“.

На моменти това е ще те кара да се чувстваш много неудобно и да вземаш решения, които едва ли ще се харесат на родителите ти и дори на теб самата ако се погледнеш отстрани. Намирането на място в обществото на себеподобните е част от социалното израстване.

Вътрешната борба
Тъй като си някъде между детството и зрелостта ще ти се случва на моменти просто да не знаеш какво искаш. От една страна ти се иска да покажеш своята независимост от семейството и собствена идентичност от друга страна все още имаш нужда от подкрепата на родителите си. На моменти това ще обърква и дори вбесява дори теб самата.

Смяна на настроенията
Е, след всичката несигурност, вътрешни противоречия и чувствителност е напълно нормално от време на време рязко да променяш настроенията си. Докато в един миг се чувстваш самоуверена и щастлива в следващия си разстроена и раздразнена.

Самочувствието и чувството за малоценност
Навлизането в пубертета се случва в различна възраст. Тези, които навлязат по-рано, както и тези които закъснеят с навлизането може да се чувстват различни от останалите. Усещането, че си обект на клюки, присмех или просто обсъждане е особено засилено в пубертета. Често това води до ниско самочувствие или дори за усещане за малоценност.

Обикновено момичетата страдат по-често от този проблем, защото първо те започват да се развиват по-рано от момчетата а и при тях промените са по-видими. Развитието на гърдите, менструацията са неща, които могат да те накарат да си задаваш много въпроси от „всичко това нормално ли е“ до „какво мислят другите за мен?“.

Сексуалното привличане
С пубертета идва и сексуалното съзряване. Сексуалното съзряване дава възможност на хората да имат свои собствени деца. Етап от сексуалното съзряване е любопитството към секса и телата на други хора. С навлизането на пубертета е нормално момчетата и момичетата да изпитват сексуално привличане към някого, с когото биха искали да „са нещо повече от приятели“

Обичайно е да изпитваш някаква сексуална възбуда дори при ежедневни дейности като четенето на романтична книга или гледането на романтична сцена по телевизията. Тези чувства са нормални и не трябва да изпитваш вина заради тях. С времето естествено ще се появят и множество въпроси за секса. Най-добре е да говориш с някой възрастен (като мама, личния лекар или гинеколог). Колкото и неудобно да звучи да говориш с мама за секс, със сигурност това е несравнимо по-добре отколкото да научаваш за секса от разни митове и легенди. Изключително важно е да имаш отговор на въпросите си, да знаеш какво е безопасен секс.

  • Имаш ли въпроси за тази статия?

Публикувай коментар

Вашият коментар

Loading Facebook Comments ...
Правила на форума

Девойка.инфо предоставя възможност на всеки да изкаже своето мнение или да зададе въпрос, но при задължителното спазване на определени Правила. Спазването на Правилата гарантира качеството на дискусията и на цялата информация на сайта.

Какво е Репутация

Репутацията е приблизителна оценка на доверието на потребителите във вас. Най-добрият начин да повишите репутацията си е да се отнасяте с уважение към околните, да задавате интересни въпроси и да давате компетентни отговори. Ето как се определя репутацията на потребители за определени действия.

Общи условия

С посещаването на Devoyka,info, разглеждането, публикуването или използването по какъвто и да било начин на информационния ресурс на сайта Вие се съгласявате и безусловно приемате настоящите Общи условия.

Политика за поверителност

С настоящата Политика за поверителност се определя начинът, по който Devoyka.info събира, използва, поддържа и унищожава информацията събрана от потребителите (Потребителят) на Devoyka.info - Момичешки работи (Сайта).