Абониране

Лечение на депресиите в пубертета

лечение на депресии в пубертета
Технически рядко говорим за истинска форма на депресия. У нас често се използва понятието „депресия в пубертета“ за описване на свръхчувствителност или повишено усещане за несигурност и безпокойство. Ще обсъдим възможностите за лечение именно на леката форма на безпокойство. Диагностицирането на депресия може да бъде направено само от специалист.

Често при тийнейджърите напрежението от множеството физически и психически промени се отразява в силно повишена чувствителност и поддатливост на страхове и тревоги. Всички тийнейджъри малко или много изпитват несигурност, но при някои усещанията са значително по-силни и задълбочени. Намирането на правилният начин за преодоляване на проблема е най-важната стъпка за неговото решаване. Щом имаш усещането, че нещата започват да излизат от контрол е най-добре да поговориш с някого. В много училища има училищен психолог, чиято работа е именно да изслуша твоите тревоги и притеснения. У нас битува изцяло погрешното схващане, че от консултация с психолог се нуждаят само психично болните. Психологът е лекар като всеки друг, така както се консултираш с лекар при лека настинка или кашлица е съвсем нормално да поговориш с психолог при усещане за малоценност, липса на вяра в бъдещето, неувереност в собствените възможности или дори заради простото притеснение как да говориш с майка си за менструацията.

Психологът може да ти помогне да подобриш много области на своя живот включително представянето си в училище, взаимоотношенията със съучениците си или в семейството. Най-често психолозите прибягват до следните начини за лечение на разстройствата и повишената чувствителност в пубертета.

Лекарства
В зависимост от типа разстройство могат да се използват няколко типа медикаменти. В общия случай повишената чувствителност и безспокойство изпитвано при социалното общуване се лекува със същия тип медикаменти използвани за лечение на депресията (този път говорим за истинската депресия, а не за масовото разбиране). Обикновено лечението отнема 4-6 седмици. Възможно е психологът да препоръча и друг тип лечение като когнитивно-поведенческа терапия

Специфични успокоителни от групата на бензодиазепините могат да ъдат добавени към общото лечение или използвани самостоятелно в зависимост от обстоятелствата. Специфичен тип безпокойства като паника от изпити или публични изяви могат също да бъдат лекувани с медикаменти от групата на бета блокерите.

Постоянно се разработват нови типове лекарства и само твоят психолог може да прецени кое би било най-подходящо за теб и твоята ситуация. Изключително важно е да следваш точно указанията на лекаря за приемането на медикаментите. Никога не прекратявай приемането на медикаментите преди да се консултираш с психолога!

Когнитивно-поведенческа терапия
Психологът ще ти помогне да определиш кои типове мисли и заблуди водят до повишеното безпокойство и ще ти помогне да намалиш тяхното влияние. Важно е да работиш с психолог с опит в лечението на безпокойство и депресии в пубертета. Училищният психолог има опит с много момчета и момичета в тази възраст и вероятно е най-добрата отправна точка за начало. Консултацията с психолога ще ти помогне да намериш начин да преодолееш притеснението и може значително да повлияе върху начина ти на живот и усещането за щастие.

Невротренингът (biofeedback) не е особено популярен в България въпреки, че има специалисти, които го прилагат вече няколко години. При този метод се използват електронни уреди за да измери начина, по който тялото ти реагира на стреса. Този метод е базиран наидеята, че когато хората познават вътрешните процеси втялото си те биха могли да контролират тези процеси. По време на невротренинга, пациента се свързва с уреда, който показва кога пациентът контролира и успокоява ритъма на тялото си. По тялото на пациента се разполагат сензори на специфични места, които отчитат активността на мускулите, пулса на сърцето, честотата и дълбочината на дишането, нивото на потене и телесната температура. Всеки от тези индикатори може да помогне на терапевта да научи пациента да се отпуска. Невротренингът е нов тип лечение на емоционални разстройства и често се прилага при тийнейджъри тъй като в някаква степен дори наподобява компютърна игра.

Техники за отпускане
Техниките за отпускане могат да се прилагат от всеки и без консултация със специалист. Естествено ако говориш с училищния психолог или дори с личния лекар за това те биха могли да ти покажат определени техники и начин за изпълнението им за да повишиш тяхната ефикасност. Техниките за отпускане включват комбинация от съвсем обичайни неща като дълбоко и спокойно дишане, медитация, слушане на успокояваща музика или практикуването на йога или тай чи.

  • Имаш ли въпроси за тази статия?

Публикувай коментар

Вашият коментар

Loading Facebook Comments ...
Правила на форума

Девойка.инфо предоставя възможност на всеки да изкаже своето мнение или да зададе въпрос, но при задължителното спазване на определени Правила. Спазването на Правилата гарантира качеството на дискусията и на цялата информация на сайта.

Какво е Репутация

Репутацията е приблизителна оценка на доверието на потребителите във вас. Най-добрият начин да повишите репутацията си е да се отнасяте с уважение към околните, да задавате интересни въпроси и да давате компетентни отговори. Ето как се определя репутацията на потребители за определени действия.

Общи условия

С посещаването на Devoyka,info, разглеждането, публикуването или използването по какъвто и да било начин на информационния ресурс на сайта Вие се съгласявате и безусловно приемате настоящите Общи условия.

Политика за поверителност

С настоящата Политика за поверителност се определя начинът, по който Devoyka.info събира, използва, поддържа и унищожава информацията събрана от потребителите (Потребителят) на Devoyka.info - Момичешки работи (Сайта).