Абониране

5 начина за справяне със стреса в пубертета

справяне със стреса в пубертета
Всеки се е чувствал потиснат, стресиран, напрегнат или разтревожен през пубертета. Не веднъж и два пъти ще те налягат мрачни мисли и тревоги. Истината е, че само от теб зависи да бъдеш щастлива. Ето няколко прости стъпки за преодоляване на негативното настроение:
  • Научи се да разпускаш – Ние всички живеем с мисълта, че знаем как да си почиваме. Но засядането пред телевизора или компютъра не е истинска почивка. В интерес на истината в зависимост от това какво гледаш или правиш би могло дори да бъде още по-натоварващо. Още по-лош начин за разпускане е алкохолът, цигарите или наркотиците. Обикновено оправданието за употребата им е именно отпускащия ефект, но в действителност това измамно усещане за разпускане е само временно. Това от, което тялото наистина се нуждае е специфична техника за отпускане като дълбоко дишане, тай чи, или йога за момичета. Всичко това може да има истински траен ефект върху твоето психическо и емоционално състояние. Например просто нещо като дълбокото и равномерно дишане може да отпусне главния нерв от диафрагмата към мозъка. Това води до цялостно отпускане и почивка на тялото.
  • Осигури си достатъчно – сън, храна, активност Ако искаш да почувстваш мир и спокойствие, да усетиш вяра в собственото си бъдеще и сила да преодолееш трудностите на живота то тогава си осигури енергията, от която се нуждаеш. Трябва да си осигуриш достатъчно сън – не прекалено, просто достатъчно. Храни се достатъчно (дори, когато искаш да си слаба!). Избирай здравословни храни – плодове, зеленчуци, яйца, млечни продукти, месо, ядки и изобщо храни, които осигуряват на тялото ти енергия за дълго време. Избягвай храни тип енергийна бомба (обичайно любимите храни на куп тинейджъри – вафли, шоколадови десерти, бисквити, енергийни и газирани напитки и в общи линии всичко, което масово хрупат непосветените ти съученици). Движи се! Спортувай или прави някакви упражнения – тялото ти се нуждае от кислород. Единственият начин да го докараш до всички клетки е да се движиш. Понеже това не е достатъчно стимулиращо – ако не искаш на 20 да имаш дупе колкото половин чин – движи се!
  • Общувай – Общувай с околните. Прекарвай време с приятелите и семейството си. Да правиш разни неща с близките си заздравява връзката ни с любимите хора и ни кара да се чувстваме полезни и подкрепяни. Освен това, колкото повече мисли и усещания споделяш с хора, на които вярваш толкова по-спокойна и щастлива ще се чувстваш. Ако нещо те притеснява или тревожи е много по-лесно да го преодолееш ако го споделиш с някого. Когато усещаш, че някой друг съпреживява твоята тревога ще можеш по-успешно да анализираш ситуацията и да се справиш с нея. Ти не си сама – другите хора също преживяват трудности и с готовност ще ти помогнат да преодолееш твоите.
  • Иди сред природата Една разходка в парка може да накара всекиго да се почувства отпочинал. Избери си място, където се чувстваш в безопасност и приятно, така че да можеш да се забавляваш. Разходка, пикник, каране на колело, каране на ски са прекрасни начини за раздвижване. За да си прекараш по-весело сподели разходката с приятели или със семейството си.
  • И най-вече МИСЛИ ПОЗИТИВНО Позитивното мислене е в основата на щастието и на способността да отсееш наистина важното от маловажното. Това е страхотен начин да изчистиш мислите си от излишните тревоги и да се концентрираш върху съществените неща в живота си. Опитай се да си изградиш начин или метод за да извикаш позитивните си мисли. Мечтай, имай желания и си представяй най-доброто, което искаш да ти се случи и не забравяй да полагаш усилия за да го постигнеш.

  • Имаш ли въпроси за тази статия?

Публикувай коментар

Вашият коментар

Loading Facebook Comments ...
Правила на форума

Девойка.инфо предоставя възможност на всеки да изкаже своето мнение или да зададе въпрос, но при задължителното спазване на определени Правила. Спазването на Правилата гарантира качеството на дискусията и на цялата информация на сайта.

Какво е Репутация

Репутацията е приблизителна оценка на доверието на потребителите във вас. Най-добрият начин да повишите репутацията си е да се отнасяте с уважение към околните, да задавате интересни въпроси и да давате компетентни отговори. Ето как се определя репутацията на потребители за определени действия.

Общи условия

С посещаването на Devoyka,info, разглеждането, публикуването или използването по какъвто и да било начин на информационния ресурс на сайта Вие се съгласявате и безусловно приемате настоящите Общи условия.

Политика за поверителност

С настоящата Политика за поверителност се определя начинът, по който Devoyka.info събира, използва, поддържа и унищожава информацията събрана от потребителите (Потребителят) на Devoyka.info - Момичешки работи (Сайта).