Абониране

Как се слага тампон?

Сигурно мисълта за употреба на тампони вместо превръзки ти се струва малко притеснителна? Нормално е – при повечето момичета е така, особено ако все още има въпроси, на които не знаеш отговора.

Какво са тампоните и как работят?
Тампоните, също като превръзките, са продукти използвани за абсорбиране на менструалното течение. Те са направени от мек памук, пресован в цилиндрична форма с цел да може да бъде поставен по-лесно във вагината. Тампонът абсорбира менструалното течение и кръвта преди те да напуснат тялото. Тампоните се произвеждат в различни размери и капацитет и могат да се купят във всяка аптека или голям магазин.

Какъв размер тампони ти е необходим?
Хубаво е в началото да започнеш с малък размер тампони за да свикнеш с поставянето им. Обикновено тампонът се поставя, когато менструалното течение е от умерено до силно – така тампонът се плъзга по-лесно в тялото.

Как се слага тампон по най-лесния начин?
Следвай няколкото прости стъпки описани по-долу. Запомни, че колкото по-отпусната и спокойна се чувстваш толкова по-лесно ще бъде поставянето на тампона. Когато се притесняваш, мускулите ти се стягат и това усложнява поставянето на тампона.

Инструкции за поставянето на тампон:

При първото поставяне е най-разумно да използваш тампон с апликатор. Честно казано с апликатор е доста по-лесно и чисто, а и никога не се съмняваш дали тампонът е на правилното място.

  • Преди да започнем искам да се уверя, че знаеш точно къде трябва да поставиш тампона. Тампонът трябва да се постави в отвора на вагината. В началото би било удобно да използваш огледало за да се увериш, че знаеш точно къде трябва да поставиш тампона.
  • В описанието на вулвата има приложена схема на органите. Отворът на вагината се намира между уретрата (изходът на пикочопровода) и ануса.

postavyane-na-tampon

  • Измий ръцете си със сапун. Със сухи ръце отвори тампона. Съвсем нормално е при първото поставяне да се чувстваш малко нервна. Ако изтъвеш тампона на земята, не се скъпи – изхвърли го и си вземи нов.
  • Седни или застани в удобна позиция. Някои жени предпочитат да стъпят с единия крак на земята, а с другия на нещо високо (табуретка, седалката на тоалетната чиния). Други предпочитат да седнат на земята или да легнат. Намери най-удобната за теб позиция. Тампонът се държи с пръсти така както държиш писалка. Хвани апликатора за през средата (където тънката тръбичка влиза в по-широката). Увери се, че от другия край въженцето пада свободно и сочи извън тялото ти.
  • С другата си ръка разтвори срамните устни и позиционирай тампона във вагината (виж видеото по-долу)
  • Внимателно постави апликатора във вагината. Когато пръстите ти достигнат тялото вече си на достатъчна дълбочина. В тази позиция по-широката тръбичка трябва да е напълно в тялото.
  • След това с показалеца избутай тънката тръбичка, така че да влезе в голямата. Тя ще избута тампона точно там където трябва да бъде.
  • Леко издърпай двете тръбички (апликатора), така че въженцето да остане да виси извън тялото. За премахване на тампона (след 4 часа) просто издърпай въженцето.

Ако тампонът е поставен правилно не би трябвало изобщо да го усещаш. Ако имаш усещания, най-вероятното обяснение е, че не си го поставила достатъчно навътре във вагината. Ако това се случи, най-разумно би било да го издърпаш и да поставиш нов тампон. В началото може да ти трябват два-три опита докато свикнеш, така че вместо да се ядосваш просто се отпусни.

Ако все пак не успееш след няколко опита…
Спри да се нервираш и си сложи превръзка. При следващия преглед при гинеколога обясни, че имаш някакви затруднения. Една от причините е, че в химена ти има твърде малък отвор, който предотвратява поставянето на тампон. Въпреки широко ширещата се заблуда, че девствено момиче има напълно здрав химен, реално едва около 2% от момичетата могат да имат проблем с поставянето на тампон по тази причина.

За да не пробваш „на сляпо“ може да използваш малко огледалце и някакъв лубрикант.

  • Имаш ли въпроси за тази статия?

Публикувай коментар

Вашият коментар

Loading Facebook Comments ...
Правила на форума

Девойка.инфо предоставя възможност на всеки да изкаже своето мнение или да зададе въпрос, но при задължителното спазване на определени Правила. Спазването на Правилата гарантира качеството на дискусията и на цялата информация на сайта.

Какво е Репутация

Репутацията е приблизителна оценка на доверието на потребителите във вас. Най-добрият начин да повишите репутацията си е да се отнасяте с уважение към околните, да задавате интересни въпроси и да давате компетентни отговори. Ето как се определя репутацията на потребители за определени действия.

Общи условия

С посещаването на Devoyka,info, разглеждането, публикуването или използването по какъвто и да било начин на информационния ресурс на сайта Вие се съгласявате и безусловно приемате настоящите Общи условия.

Политика за поверителност

С настоящата Политика за поверителност се определя начинът, по който Devoyka.info събира, използва, поддържа и унищожава информацията събрана от потребителите (Потребителят) на Devoyka.info - Момичешки работи (Сайта).