Абониране

Малки гърди при момичетата в късния пубертет

malki-gardi-prez-puberteta
Обикновено в пубертета една от главното безпокойство за почти всяко момиче е „Колко ще ми пораснат гърдите?“. Докато в началото на пубертета отговорът на този въпрос може да даде само времето, в края на пубертета вече безпокойството прераства в тревога. Много момичета остават с твърде малък бюст дори след навършването на 20-25 години, така че този въпрос заслужава своето внимание.

Формата и размера на женските гърди варират много и е наистина трудно да се каже в кой момент можем да определим гърдите като малки. Гърдите често изглеждат малки при момичетата в пубертета, но преди да е завършило напълно развитието на тялото е трудно да се каже дали те няма да „наваксат загубеното“ със съзряването на момичето. Възможно е едната гърда да е по-малка от другата. Изследвания сочат, че при всички жени едната гърда е по-малка от другата, просто при някои жени това е по-видимо отколкото при други. Тази асиметрия е съвсем нормална и не е симптом на някакво заболяване.

Как се развиват гърдите?

struktura_na_gardite_pubertet
Първите признаци за развитие на гърдите при момичетата започват още в ранния пубертет. В този период настъпват редица биологични и емоционални промени, които бележат началото на превръщането на момичето в жена. Обикновено набъбването на зърната е един от първите признаци на пубертета при момичетата. Това се случва от 8 до 13 година (най-често от 10-12 година).

В резултат на повишеното отделяне на естроген през пубертета, гърдите започват да се увеличават главно поради увеличаването на мастната тъкан и развитието на съединителната тъкан. На този етап гърдите са все още малки, но има потенциал за растеж докато момичето навърши 19-20 години.

Естествено следващото нарастване на гърдите е по време на бременността и лактацията.

Как да се справим с малките гърди?

Малките гърди рядко се дължат на някаква истинска аномалия, но често причиняват доста терзания на момичетата в пубертета. Често малките гърди са причина за ниско самочувствие и депресия особено, когато момичето е обект на подигравки и шеги от другите момичета (за съжаление в пубертета тормозът в училище е често срещано явление)

В действителност не само млади момичета се измъчват поради размера на техните гърди. Форумите са пълни с теми на зрели жени, които се вълнуват от същия проблем и търсят начин да увеличат бюста си. В интерес на истината „проблемът“ с малките гърди се дължи на насажданото внушение, че големите гърди са по-привлекателни. Много жени и момичета смятат, че жените с големи гърди са по-желани от противоположния пол.

Размерът на на гърдите често се свързва със сексуалното привличане и оттам със заблудата, че размерът на бюста може да повлияе на социалния живот на жената и дори върху интимните връзки.

Причини за малките гърди

 • Генетични причини – при генетичните причини обикновено следата лесно може да се проследи по жените в семейството. Макар и рядко е възможно причината за малкия бюст да е фамилна обремененост.
 • Хормонални причини – хормоналните смущения могат да бъдат другата причина. Обикновено се наблюдава закъснение в първата фаза на пубертета при момичетата, както и в последващото развитие. Диагностицирането и всяко последващо евентуално лечение трябва да се извърши от специалист!
 • Други причини – хранителни разстройства като анорексия, булимия както и прекаляването с диетите. Рязката загуба на тегло – независимо дали е била умишлено предизвикана или е в резултат на странични причини
Малко факти и митове за увеличаването на гърдите

 • Кремовете и лосионите не могат да увеличат размера на гърдите.
 • Билките и хранителните добавки също не са ефикасни. Дори тези суспензии, които претендират да увеличат нивата на естроген много рядко могат да повишат концентрацията на хормона до нива, които могат да окажат някакво влияние. В повечето случаи няма научни доказателства, че дадена хранителна добавка има влияние от някакво практическо значение върху нивата на естрогена
 • Подобряването на качеството на храненето може да окаже съществено влияние особено ако главната причина е недохранване (прекалени диети, анорексия, болимия и други хранителни разстройства)
 • Упражненията не увеличават размера на гърдите. В гърдите няма мускули, които да бъдат упражнявани. Реално целта на упражненията е да подсилят гръдните мускули зад гърдите, това ги повдига и оформя. Упражненията за гърба и раменете гарантират добра стойка и със сигурност по-добре изглеждащ бюст.
 • Използването на сутиени с подплънки е вид самоизмама и основно има влияние върху самочувствието на момичето (прекаляването с подплънките се забелязва лесно дори през дрехите)
 • Приемането на собственото тяло и най-вече осъзнаването, че малките гърди също са красиви и привлекателни е най-съществената стъпка за решаване на проблема
 • Хормоналното лечение може да помогне в някои случаи на малки или недоразвити гърди, но само при условие, че причината е хормонално разстройство. Естествено това се провежда само с лекарско предписание и под лекарско наблюдение
 • Хирургичното увеличение на гърдите е бърз и ефикасен начин. За съжаление твърде много жени надценяват възможностите на хирургията без да отчитат опасностите и най-вече дългосрочния ефект от гръдните импланти. Хирургично увеличение на гърдите за момичета в пубертета е допустимо само при значими аномалии или тежки контузии и то само след задълбочено становище на специалист.

За всички жени и момичета с малки гърди, тук е мястото да кажа, че малките гърди могат да не по-малко секси от големите. Привличането между половете е много по-сложен процес и има хиляди фактори, които определят дали някой от противоположния пол ще ви хареса или не. Да се смята, че мъжете се водят главно от размера на гърдите е като да приемем, че жените се водят само от размера на пениса.

Мили момичета с малки гърди, замислете се доколко вие като представител на женския пол харесвате стереотипа за мъж? Доколко момчетата, които сте харесвали се вписват в този стереотип? Не всички са непременно висок, синеок, як спортист нали? Има симпатични момчета, които харесвате заради нещо друго. Не можете да обясните защо едно момче е привлекателно. Няма как да седнеш и да напишеш на един лист харесвам го защото носът му е 4 сантиметра и сключва прав ъгъл с устата и куп подобни неща. Харесваш го просто, защото в цялата съвкупност от характеристики описващи този човек има нещо привлекателно. Същото е при момчетата – привличането не може да се обясни с мерки и точни описания. Гърдите може да изглеждат важна част от сексуалното привличане но много по-важно е цялостното ти излъчване – самочувствие, поведение спрямо хората и личен чар.

 • Имаш ли въпроси за тази статия?

Публикувай коментар

Вашият коментар

Loading Facebook Comments ...
Правила на форума

Девойка.инфо предоставя възможност на всеки да изкаже своето мнение или да зададе въпрос, но при задължителното спазване на определени Правила. Спазването на Правилата гарантира качеството на дискусията и на цялата информация на сайта.

Какво е Репутация

Репутацията е приблизителна оценка на доверието на потребителите във вас. Най-добрият начин да повишите репутацията си е да се отнасяте с уважение към околните, да задавате интересни въпроси и да давате компетентни отговори. Ето как се определя репутацията на потребители за определени действия.

Общи условия

С посещаването на Devoyka,info, разглеждането, публикуването или използването по какъвто и да било начин на информационния ресурс на сайта Вие се съгласявате и безусловно приемате настоящите Общи условия.

Политика за поверителност

С настоящата Политика за поверителност се определя начинът, по който Devoyka.info събира, използва, поддържа и унищожава информацията събрана от потребителите (Потребителят) на Devoyka.info - Момичешки работи (Сайта).