Абониране

Индекс на телесната маса за деца и младежи

index-telesna-masaИндексът на телесна маса (ИТМ) е съотношение изчислено от теглото и височината на детето. ИТМ е относителен индикатор за измерване на нормата на теглото. ИТМ се счита за алтернатива на изследването за мастни тъкани в организма. В зависимост от резултата на ИТМ може да се определи дали измерваният има отклонения от нормалното за възрастта си тегло.

Важно: ИТМ за деца и тийнейджъри се различава от ИТМ за възрастни. Калкулаторът представен тук може да се използва за лица от 2 до 20 годишна възраст. ИТМ за деца и тийнейджъри се анализира и в зависимост от пола и възрастта.

Какво е ИТМ персентил?

ИТМ персентилът се използва само при анализиране на индекса на телесна маса за за деца и тийнейджъри, той не се използва при ИТМ за възрастни. След определяне на ИТМ, резултатът се налага върху графично представяне на ИТМ персентили. С помощта на графиката се добива представа за състоянието на ИТМ на пациента спрямо връстниците от същия пол. На графиката са изобразени с различни цветове четирите категории (измършавялост, нормално тегло, наднормено тегло и затлъстялост). ИТМ се категоризира според долната таблица:
Категория Диапазон персентили
Под нормата Под 5
Нормално тегло Между 5 и 85
Наднормено тегло от 85 до 95
Затлъстялост Над 95

Как се използва ИТМ за деца и младежи?

Индексът за телесна маса не е масово приет след българските педиатри. Въпреки това редица педиатри и лекари у нас използват ИТМ за определяне на отклонения от нормалното тегло на децата. Индексът на телесна маса не е диагностичен инструмент а само индикативен. С прости думи – излизането извън рамките на нормалното тегло не означава диагноза или здравен проблем. За диагностицирането на каквото и да е заболяване всеки лекар би назначил допълнителни изследвания.

Как се използва определя индекса на телесна маса?

  • Необходимо е прецизно измерване на теглото и височината. Докато теглото лесно може да се измери с кантар, за височината обикновено е необходима чужда помощ. И в двата случая трябва да се премахнат обувки, допълнително облекло и всичко излишно, което би могло да повлияе на измерването. Височината е най-добре да се мери до стена или на касата на вратата с помощта на правия ъгъл на книга или триъгълник.
  • Изчислява се ИТМ с използването на калкулатор или на формулата
  • Полученият резултат се нанася на таблиците за определяне на категорията. Важно е да се обърне внимание, че таблиците са различни в зависимост от пола на измервания.

ИТМ еднакъв ли е за деца и възрастни?

Въпреки, че самият индекс се изчислява по един и същи начин, категорията на теглото се определя по различен начин. При възрастните степента на затлъстялост се определя само по таблицата по-горе. При децата и младежите (до 20 години) се използват графиките с персентилите, където категорията се определя според пола и възрастта на пациента.

Има ли идеално тегло и съотношение на ИТМ?

Не, няма. ИТМ представлява просто статистика. Всяко дете е индивидуално и дори деца с еднакъв ИТМ могат да изглеждат и да бъдат съвсем различни. ИТМ е просто индикатор за първоначална ориентация и по-лесна обработка и сравняване на данните между отделни измервания на един индивид или група индивиди. Във всеки случай, ако след измерване попадаш в някоя от крайните категории най-вероятно има какво да промениш в начина си на хранене и физическа активност.
...

  • Имаш ли въпроси за тази статия?

Публикувай коментар

Вашият коментар

Loading Facebook Comments ...
Правила на форума

Девойка.инфо предоставя възможност на всеки да изкаже своето мнение или да зададе въпрос, но при задължителното спазване на определени Правила. Спазването на Правилата гарантира качеството на дискусията и на цялата информация на сайта.

Какво е Репутация

Репутацията е приблизителна оценка на доверието на потребителите във вас. Най-добрият начин да повишите репутацията си е да се отнасяте с уважение към околните, да задавате интересни въпроси и да давате компетентни отговори. Ето как се определя репутацията на потребители за определени действия.

Общи условия

С посещаването на Devoyka,info, разглеждането, публикуването или използването по какъвто и да било начин на информационния ресурс на сайта Вие се съгласявате и безусловно приемате настоящите Общи условия.

Политика за поверителност

С настоящата Политика за поверителност се определя начинът, по който Devoyka.info събира, използва, поддържа и унищожава информацията събрана от потребителите (Потребителят) на Devoyka.info - Момичешки работи (Сайта).