Абониране

На 14 съм а още не ми е дошло. Това нормално ли е?

Менструацията започва след около две, две и половина години след появата на първите признаци на пубертета (развитието на гърдите е обикновено първият признак, по-рядко това е окосмяването на пубиса). Обикновено първата менструация настъпва в периода от осмата до петнадесетата година. Ясно е, че това се случва по различно време при различните момичета – някои просто навлизат по-рано в пубертета, а други по-късно.

Един белег на предстоящата менструация е вагиналното течение. Това е прозрачно или белезникаво течение, което обикновено се появява около шест месеца до година преди първата менструация.

Можеш и да попиташ мама кога и е дошло на нея за пръв път. Често при момичетата със закъсняващ пубертет, се оказва, че и роднините им от женски пол също са навлезли по-късно в пубертета.

Това, че в момента си на 14 и все още нямаш менструация не означава, че има нещо нередно. При някои момичета менструацията се забавя по ред причини. Една от тях може да бъде хормонален дисбаланс. Друга тегло под нормата или хранителни разстройства като анорексията. Също така и момичета, които активно спортуват могат да срещнат проблем с редовността на менструацията или да закъснеят с първия цикъл. Допълнителните стресове и заболявания също могат да повлияят и да забавят първата менструация.

На 14 вече е време да отидеш на първи гинекологичен преглед. Гинекологът може най-точно да ти каже дали наистина имаш повод за притеснение и да те ориентира, как тялото ти се справя с пубертета. В общи линии на 14 е в рамките на нормалното все още да нямаш менструация.

  • Имаш ли въпроси за тази статия?

Публикувай коментар

Вашият коментар

Loading Facebook Comments ...
Правила на форума

Девойка.инфо предоставя възможност на всеки да изкаже своето мнение или да зададе въпрос, но при задължителното спазване на определени Правила. Спазването на Правилата гарантира качеството на дискусията и на цялата информация на сайта.

Какво е Репутация

Репутацията е приблизителна оценка на доверието на потребителите във вас. Най-добрият начин да повишите репутацията си е да се отнасяте с уважение към околните, да задавате интересни въпроси и да давате компетентни отговори. Ето как се определя репутацията на потребители за определени действия.

Общи условия

С посещаването на Devoyka,info, разглеждането, публикуването или използването по какъвто и да било начин на информационния ресурс на сайта Вие се съгласявате и безусловно приемате настоящите Общи условия.

Политика за поверителност

С настоящата Политика за поверителност се определя начинът, по който Devoyka.info събира, използва, поддържа и унищожава информацията събрана от потребителите (Потребителят) на Devoyka.info - Момичешки работи (Сайта).