Абониране

Има ли безопасни дни?

bezopasni-dniРано или късно всяко момиче започва да си задава този въпрос. Дали само хипотетично или защото обстоятелствата сами го налагат, въпросът за предпазване от забременяване все някога става актуален. Всички сме чували за контрацептиви и противозачатъчни и все някога чуваме за мита на „безопасните“ дни.

Бременността се случва, когато зрялата яйцеклетка се срещне с живи сперматозоиди. Предпазването от забременяване е всъщност предотвратяването на тази среща. Така работят повечето контрацептиви например:

  • презервативите физически блокират сперматозоидите от навлизането им във вагината
  • Хормоналните хапчета (противозачатъчните) предотвратяват спускането на яйцеклетката от яйчника. Сперматозоидите не могат да проникнат до яйчниците и няма как да се осъществи оплождането на яйцеклетката.
  • „изваждането“ в последния момент. Често практикувана и изиключително порочна практика сред тийнейджърите. Разчита се, че пенисът ще бъде изваден от вагината непосредствено преди еакулацията. Това е един от най-ненадеждните методи тъй като сперматозоиди има дори в предекулационната течност.
  • и естествено остава въздържанието от вагинално проникване

Ефективността на методите зависи от това доколко успешно се предотвратява контакта между яйцеклетката и сперматозоида.

И обратно на въпроса – възможно ли е забременяване в дните непосредстено след свършване на менструацията? Краткият отговор е ДА! Напълно възможно е да се забременее дори в този период. За да разберем защо невъзможното се оказва възможно е необходимо пак да си припомним как протича менструалния цикъл.

От една до друга менструация, яйцеклетката се спуска от яйчника. Оттук можем да разделим цикъла на три фази
– една от менструацията до овулацията (фоликуларна фаза)
– втората в периода на самата овулация (овулаторна фаза)
– и третата в периода от овулацията до следващата менструация (лутеална фаза)

В таблицата долу е описана средната продължителност на всяка от фазите и какво всъщност се случва.

Фаза Дни Коментар
фоликуларна фаза приблизително от 13 до 20 дни Фоликуларната фаза започва от първия ден на менструацията и свършва с началото на овулацията. Продължителността на тази фаза е непредсказуема и не може да се съпоставя между различни момичета или дори между различните цикли на едно и също момиче.
овулаторна фаза 1 ден Реално яйцеклетката е „на разположение“ за оплождане само един ден. Големият проблем е, че няма сигурен начин да се определи точно кога се случва това.
лутеална фаза от 10 до 16 дни Лутеалната фаза започва непосредствено след овулацията и приключва с началото на новата фоликуларна фаза (първия ден от менструацията). Лутеалната фаза е относително постоянна при всеки цикъл и статистически продължава около 14 дни (това обаче не значи, че твоята е 14 дни)
* Всичко това е просто статистика. Изчисляването на „безопасни дни“ на база на информацията в таблицата е абсолютно непрепоръчително!

На база на тази информация може да се направи предположението, че действително съществуват дни, в които забременяването е невъзможно тъй като просто яйцеклетката липсва. Много просто изглежда в табличка, но определянето на индивидуалната продължителност на всяка от фазите изобщо не е толкова просто като броенето на дни от последната менструация. За нормално се счита ако менструалният цикъл е с продължителност от 25 до 35 дни. Смята се, че овулацията се слува обикновено около 14 дни преди следващата менструация. Това обаче е просто статистика и вероятности. Няма как да се предвиди кога точно би била следващата менструация. Освен това и самата менструация често варира от 2 до 8 дни. И като към тази цялата несигурност добавим факта, че сперматозоидите биха могли да „преживеят“ до 5 дни в репродуктивния тракт на жената в очакване на освобождаване на яйцеклетката е практически невъзможно да се определи със сигурност кога и дали изобщо има „безопасни“ дни.

Статистиката и медицинските изследвания сочат, че забременяването е значително по-малко вероятно в ранната първа фаза (т.е. по време и скоро след менструацията). Тъй като първата фаза протича от 13 до 20 дни статистически е малко вероятно да се забременее в началото на фазата.

И все пак… струват ли си притесненията дали изчисленията са били точни, когато има много по-прости и сигурни начини за предпазване от нежелана бременност?

  • Имаш ли въпроси за тази статия?

Публикувай коментар

Вашият коментар

Loading Facebook Comments ...
Правила на форума

Девойка.инфо предоставя възможност на всеки да изкаже своето мнение или да зададе въпрос, но при задължителното спазване на определени Правила. Спазването на Правилата гарантира качеството на дискусията и на цялата информация на сайта.

Какво е Репутация

Репутацията е приблизителна оценка на доверието на потребителите във вас. Най-добрият начин да повишите репутацията си е да се отнасяте с уважение към околните, да задавате интересни въпроси и да давате компетентни отговори. Ето как се определя репутацията на потребители за определени действия.

Общи условия

С посещаването на Devoyka,info, разглеждането, публикуването или използването по какъвто и да било начин на информационния ресурс на сайта Вие се съгласявате и безусловно приемате настоящите Общи условия.

Политика за поверителност

С настоящата Политика за поверителност се определя начинът, по който Devoyka.info събира, използва, поддържа и унищожава информацията събрана от потребителите (Потребителят) на Devoyka.info - Момичешки работи (Сайта).