Абониране

Харесвай тялото си – съвети за момичета

харесвай тялото си
Мислиш, че си дебела или имаш бричове? Или пък носът ти е твърде голям или ушите ти са щръкнали? Не си единствената. Всички ние имаме нещо, което бихме искали да променим в тялото си. За някои хора това се превръща във фикс идея и води до депресия, тревожност, хранителни разстройства и куп други сериозни здравни проблеми. В пубертета е напълно нормално да не харесваш части от тялото си – та то се променя толкова бързо, че ти дори нямаш време да свикнеш с промените. Когато следващия път се замислиш за нещо, което не харесваш в тялото си повтори си тези десет съвета и се почувствай по-добре:

Уважавай себе си – Приеми себе си и тялото си като част от теб. Формата и размерът на тялото са 85% наследствени, така че разполагаш само с 15 процента върху които да работиш. Отнасяй се към тялото си с уважение и грижа. Грижи се за него – няма да имаш друго така че поддържай го добре.

Прекарвай по-малко време пред огледалото и на кантара – и ти ли си от онези момичета, които прекарват часове пред огледалото съзерцавайки какво точно биха искали да променят в лицето или в тялото си? Ако искаш да промениш нещо това няма да стане с взиране в огледалото. Постарай се да оползотворяваш времето си по-добре – разхождай се или прави упражнения ако искаш да свалиш килограми, грижи се за кожата си ако имаш проблем с акнето, работи върху стойката си ако не ти допада фигурата ти. Нещата зависят от теб, а и ще се почувстваш по-добре и ще се чувстваш далеч по щастлива и енергична.

Спри да се сравняваш с другите особено с фотомодели и знаменитости. Всеки може да изглежда добре с армия стилисти, фризьори, маникюристи и козметици зад гърба си. Да не говорим, че огромна част от снимките на знаменитости, които виждаме се дообработват и на компютър. Не ти се вярва? Виж на снимката долу как едно съвсем обикновено момиче се превръща във фотомодел и то само с помощта на професионален грим.

grim

Прекарвай по-малко време в четене на модни списания и гледане на модни предавания – абсолютно сигурно е, че съзерцаването на обработени фотомодели може да потисне самочувствието на всекиго. Сравнението е неизбежно а както вече казахме – няма как да се сравняваш с изкуствено създаден образ, който е много далеч от реалността. Знаменитостите са нормални хора, които дори може да не познаеш ако срещнеш на улицата без грим.

Носи подходящи за теб дрехи – не се опитвай да се натъпчеш в дънки 2 размера по-тесни от необходимото или да ходиш на платформа 12 сантиметра над земята. Няма по нелепа гледка от момиче чието тяло всячески се опитва да се процеди от твърде тясното облекло, от момиче ходещо като Робокоп заради твърде високи и неудобни обувки и куп подобни аномалии. Подчертай хубавите си страни, каквито и да са те. Дори това да е тъмнозелена тениска, която да подчертава цвета на очите ти.

Замени негативните мисли с позитивни – негативните и мрачни мисли са част от човешката природа. От десетилетия модната индустрия втълпява в обществото едни стереотипи за образа на момичетата и жените. Това всява чувство за малоценност и вина у милиони жени и момичета по света. Постарай се да не се поддаваш и ти на тази мания. Позитивното мислене е ключът към щастието и доброто самочувствие. Направи си списък с поне пет неща, които харесваш у себе си. Няма значение коя твоя черта включват – интереси, хобита, лични качества. Неща като „приятелите ми винаги могат да разчитат на мен“, „аз рисувам наистина добре“, „обичам спорта“, „приятелите ми знаят, че могат да ми се доверят“. Напиши си ги и си ги сложи над бюрото или на десктопа на компютъра. Винаги щом те налегнат негативни мисли си припомни какво пише на листа. Животът е твърде кратък за пилееш времето си в самосъжаление – то не променя нищо. Бъди позитивна и се наслаждавай на радостите на живота си.

Обгради се с позитивни хора – обгради се с хора, които те харесват заради всички твои качества а не само заради външния ти вид. Истинските приятели не се интересуват как изглеждаш, а как се отнасяш с хората.

Движи се – движението е важно не само за поддържането на тялото в добро физическо състояние. Движението повишава доброто настроение и самочувствие. Ако все още нямаш любим спорт опитай се да превърнеш нещо от нещата, които обичаш в спортуване – танци, разходки, бягане, каране на колело, каране на кънки. Има куп неща, които можеш да вършиш с удоволствие и да се движиш. Със сигурност или към училище или към читалището в града ви има курсове и групи по танци, сигурно има къде да караш колело, може би и къде да плуваш. Отдели поне три дни седмично за активно спортуване и ще видиш как ще се почувстваш много по-добре.

Дишай и медитирай – Медитацията и йогата са отличен начин да отпуснеш съзнанието си и да се освободиш от напрежението натрупано в тялото ти. Когато се почувстваш потисната или прости искаш да се си починеш опитай няколко упражнения за дълбоко дишане, разтягане, медитация или йога за момичета. Ще се изненадаш колко по-добре ще се почувстваш.

Води си дневник – Звучи глупаво? А опитвала ли си някога да си водиш дневник? В интерес на истината има осезаем терапевтичен ефект. В края на всеки ден си нахвърляй твоите мисли. Записвай своите постижения и нещата, които те правят щастлива и те радват. В края на всеки месец препрочитай дневника си и ще се изненадаш колко много неща се случват в живота ти. Колкото повече осъзнаваш, че правиш много хубави неща в живота си толкова по-малко ще се концентрираш върху това, какво не харесваш у себе си.

Трябва да прочетеш и това:

  • Имаш ли въпроси за тази статия?

Публикувай коментар

Вашият коментар

Loading Facebook Comments ...
Правила на форума

Девойка.инфо предоставя възможност на всеки да изкаже своето мнение или да зададе въпрос, но при задължителното спазване на определени Правила. Спазването на Правилата гарантира качеството на дискусията и на цялата информация на сайта.

Какво е Репутация

Репутацията е приблизителна оценка на доверието на потребителите във вас. Най-добрият начин да повишите репутацията си е да се отнасяте с уважение към околните, да задавате интересни въпроси и да давате компетентни отговори. Ето как се определя репутацията на потребители за определени действия.

Общи условия

С посещаването на Devoyka,info, разглеждането, публикуването или използването по какъвто и да било начин на информационния ресурс на сайта Вие се съгласявате и безусловно приемате настоящите Общи условия.

Политика за поверителност

С настоящата Политика за поверителност се определя начинът, по който Devoyka.info събира, използва, поддържа и унищожава информацията събрана от потребителите (Потребителят) на Devoyka.info - Момичешки работи (Сайта).