Абониране

Цикълът ми нормален ли е?

Няма как цикълът ти да е същия като на приятелката ти – всяко момиче е различно. Кървенето може да продължи и до 9 дни, въпреки че обикновено всичко отминава за 4-5 дни. Кървенето е най-обилно през първите два дни.

По време на менструацията може да имаш усещането, че губиш голямо количество кръв, но реално количеството е в порядъка от 5 до 12 супени лъжици. Естествено има менструации, които протичат по тежко от нормалното. Тези менструации си имат медицинско название – менорагия, съответно има си начин за лечението на подобно състояние. Ако редовно имаш тежък цикъл с обилно кръвотечение трябва да се обърнеш към личния си лекар за направление към специалист. Ако не можеш да прецениш дали твоята менструация протича по-тежко от обичайното може да попълниш този менорагия тест.

Средната продължителност на менструалния цикъл от първия ден до последния ден преди новия цикъл е 28 дни. Естествено са нормални отклонения, като те достигат от 25 до 35 дни (след като цикълът се регулира, обикновено това отнема около 2 години).

Менструацията влияе на твоя организъм и физически и емоционално. Някои момичета нямат никакви симптоми, по принцип при повечето момичета има някои сигнали преди настъпването на менструацията. Тази група симптоми се нарича предменструален симптом и обикновено включва:

 • главоболие
 • гадене
 • раздразнителност
 • болки в кръста и гърба
 • потиснатост
 • повишена емоционалност
 • проблеми със съня
 • проблеми с концентрацията
 • повишена чувствителност в гърдите
 • увеличаване на теглото с до 1 килограм

С настъпването на менструацията обикновено се усеща подобрение а към края на менструацията те изчезват.

Случва се менструацията да протича болезнено. Няма конкретна причина за това. Обикновено болката се концентрира в долната част на стомаха, кръста или вагината. Обичайно започва малко преди настъпване на менструацията и продължава няколко дни. Ако болката е осезаема може да поискаш обезболяващо от личния си лекар или училищната сестра.

 • Имаш ли въпроси за тази статия?

Публикувай коментар

Вашият коментар

Loading Facebook Comments ...
Правила на форума

Девойка.инфо предоставя възможност на всеки да изкаже своето мнение или да зададе въпрос, но при задължителното спазване на определени Правила. Спазването на Правилата гарантира качеството на дискусията и на цялата информация на сайта.

Какво е Репутация

Репутацията е приблизителна оценка на доверието на потребителите във вас. Най-добрият начин да повишите репутацията си е да се отнасяте с уважение към околните, да задавате интересни въпроси и да давате компетентни отговори. Ето как се определя репутацията на потребители за определени действия.

Общи условия

С посещаването на Devoyka,info, разглеждането, публикуването или използването по какъвто и да било начин на информационния ресурс на сайта Вие се съгласявате и безусловно приемате настоящите Общи условия.

Политика за поверителност

С настоящата Политика за поверителност се определя начинът, по който Devoyka.info събира, използва, поддържа и унищожава информацията събрана от потребителите (Потребителят) на Devoyka.info - Момичешки работи (Сайта).