Абониране

Стресът в пубертета

depresiya_v_puberteta
Всеки тийнейджър преминава през някаква форма на стрес в пубертета. При някои обаче усещанията са много по-силни отколкото при други. Усещането за несигурност и притеснение е част от психологическото израстване.

В интерес на истината всички, дори възрастните, изпитват някаква форма на притеснение и несигурност в различни моменти от ежедневието – в работата, в общуването с околните, в ситуациите в семейството. Докато при възрастните организмът вече знае как да се справи с повечето от ситуациите при тийнейджърите чувствата са много по-изострени и осезаеми. Стресът се поражда от всякакъв род ситуации в ежедневието – контролно по математика; разговор с момчето, което харесвате; незначителна лъжа за размера на сутиена; разговор с родителите за купон с преспиване и дори съвсем обичайните срещи със съученици. Всичко това поражда някаква форма на притеснение и повишено психическо натоварване. Всички тийнейджъри изпитват притеснение и несигурност, но някои реагират много по-силно на стресови ситуации от други. Говорейки за притеснение и несигурност не трябва да се свързва само с негативни емоции – напротив, позитивните емоции също могат да породят несигурност и дори страх за бъдещето.

Усещането за несигурност и напрежението може да бъде полезно в наистина напрегнати ситуации. Например при подготовката за важен изпит усещането за несигурност може да те стимулира да учиш по-съсредоточено и упорито. В други ситуации обаче излишното притеснение може само да ти попречи да се фокусираш върху главната цел.

Как да преодолееш притеснението и стреса?

Много момичета в пубертета са намерили начини да преодолеят усещането за несигурност. Важно е да познаваш собствените си емоции и да осъзнаваш, в кой момент нормалното притеснение се превръща в ненужна паника. Опитай се да определиш типовете ситуации, в които усещаш повишено напрежение – нормално е да се притесняваш преди класно, странно е да изпадаш в паника при мисълта да прочетеш домашното си пред целия клас.

В някои моменти само осъзнаването, че тази ситуация е стресова и психическата подготовка да се справиш с нея може да намали нивото на притеснение и несигурност. При някои тийнейджъри е трудно да овладеят притеснението сами и е необходимо да се консултират със специалист.

Къде е границата?
Това са само някои примери, които целят да те насочат и да ти помогнат да определиш доколко успяваш да се справиш с притеснението и стреса сама.

  • Чувстваш се разтревожена, притеснена или уплашена без видима причина. Обикновено притеснението се поражда от някаква ситуация – контролно, среща с момче. Ако няма никаква причина за твоето безпокойство има признаци на повишена чувствителност
  • Притесняваш се твърде много от съвсем обичайни ежедневни ситуации. Срещата със съученици, ходенето на училище, разговорите с родителите са част от ежедневието и ако няма някаква специфична ситуация не би трябвало да те притесняват
  • Постоянно се самопроверяваш. Нормално е да провериш два пъти дали чантата ти за училище е приготвена за утрешния ден, но не и да проверяваш по десетина пъти на час дали имаш носни кърпички
  • Изпадаш в истинска паника в определени ситуации до степен изобщо да не можеш да се справиш с тях. Например говоренето пред публика – някои тийнейджъри просто блокират при изпитване пред целия клас
Лечение на стреса в пубертета

  • Имаш ли въпроси за тази статия?

Публикувай коментар

Вашият коментар

Loading Facebook Comments ...
Правила на форума

Девойка.инфо предоставя възможност на всеки да изкаже своето мнение или да зададе въпрос, но при задължителното спазване на определени Правила. Спазването на Правилата гарантира качеството на дискусията и на цялата информация на сайта.

Какво е Репутация

Репутацията е приблизителна оценка на доверието на потребителите във вас. Най-добрият начин да повишите репутацията си е да се отнасяте с уважение към околните, да задавате интересни въпроси и да давате компетентни отговори. Ето как се определя репутацията на потребители за определени действия.

Общи условия

С посещаването на Devoyka,info, разглеждането, публикуването или използването по какъвто и да било начин на информационния ресурс на сайта Вие се съгласявате и безусловно приемате настоящите Общи условия.

Политика за поверителност

С настоящата Политика за поверителност се определя начинът, по който Devoyka.info събира, използва, поддържа и унищожава информацията събрана от потребителите (Потребителят) на Devoyka.info - Момичешки работи (Сайта).