Абониране

Що е то Овулация?

Овулацията настъпва, когато една или повече яйцеклетки бъдат освободени от единия или от двата яйчника. Това се случва в периода между две менструации.

Всеки месец между 15 и 20 яйцеклетки узряват в яйчниците. Най-узрялата яйцеклетка се освобождава в маточните тръби. Маточните тръби свързват яйчниците с матката.

Смята се, че яйчниците се „редуват“ да освобождават по една яйцеклетка. Дефакто това е идеален случай, който се среща относително рядко.

Каква е връзката между овулацията и вероятността от забременяване?

Забременяването се случва, когато една от яйцеклетките и сперматозоидите се „срещнат“ във фалопиевите тръби. Яйцеклетката живее не повоче от 24 часа след овулацията и срещата на яйцеклетката и сперматозоидите трябва да се осъществи в този отрязък от време.

От своя страна сперматозоидите могат да бъдат годни за оплождане цели седем дни. Средата във вагината, матката или маточните тръби може да ги поддържа живи за този период от време.

Напрактика това отваря „прозорец“ за забременяване от 6 дни. Този прозорец включва пет дни преди и денят на самата овулация. Сексът без предпазни средства в овулационния прозорец означава, че е напълно възможно яйцеклетката да бъде оплодена.
ovulatsiata
Как да определя дните си за забременяване?
Най-простият начин да определиш дните за забременяване е да отчетеш продължителността на твоя менструален цикъл. След това да наблюдаваш сигналите за хормонални и физически промени в тялото си.

Първите симптоми се наблюдават около пет дни преди овулацията. Обикновено овулацията настъпва от 12 до 14 дни преди началото на менструацията. Тези данни не трябва да се приемат за абсолютна величина – това е средна стойност. Напълно възможно е при теб овулацията да настъпва няколко дни по-рано или по-късно.

Например ако имаш „идеалния“ 28 дневен цикъл. Първият ден на цикъла се счита първия ден на менструацията. Така погледнато твоят период за забременяване би бил около 12-тия до 17-тия ден.

Естествено това беше идеалният случай, който за съжаление рядко се случва. Много момичета (а и жени) имат нередовна менструация. Ако твоят цикъл е нередовен то овулацията може да настъпи да речем седмица по-рано или по-късно спрямо предния или друг месец.

Изчисляването на „безопасни“ от забременяване дни е абсолютно непрепоръчително (да не говорим за риска от венерически болести при секс без презерватив). Вместо да си играеш да смяташ много по-важно е да се научиш да познаваш тялото си. (И отново – единственият начин за предпазване от забременяване и венерически болести е употребата на презерватив)

Промяна във вагиналното течение

Измененията във вагиналното течение могат да дадат информация за възможността за забременяване. След завършване на менструацията количеството на вагиналното течение чувствително се увеличава и променя като консистенция.

Тези промени са повлияни от увеличаването на нивата на естроген в тялото. Освен това тези промени бележат предстоящата овулация.

Най-голяма вероятност от забременяване има, когато вагиналното течение е чисто, хлъзгаво и разтегливо. Много прилича на суров яйчен белтък. Целта на това вагинално течение е да спомогне навлизането на сперматозоидите до фалопиевите тръби.

Болката в стомаха
Около една пета от жените и момичетата могат да усетята какво се случва по време на овулацията. Това усещане варира от умерена болка или тежест до спазми. Някои момичета усещат овулацията като повишена чувствителност. Тези усещания могат да продължат от няколко минути д оняколко дни.

Ако имаш подобни усещания в приблизително едно и също време по време на цикъла, то провери състава на вагиналното течение. Обикновено болката в стомаха ще „съвпадне“ със сигналите на вагиналното течение и ще потвърди настъпващата овулация.

Усещане за женственост

Подсилено до подчертано усещане за женственост, сексапилност, стремеж към повече социални контакти и общуване с другия пол са също силен симптом за фертилност.

В този период може да почувстваш и увеличаване на сексуалното привличане и желание.

Реално ти може и да не го осъзнаваш, но тялото ти ще дава и други сигнали, че в момента има възможност да забременее. Спомни си какви са усещанията ти в този период:
– имаш усещането, че изглеждаш отлично и се чувстваш страхотно. В периода преди овулацията се чувстваш по привлекателна. В интерес на истината в много случаи това наистина е така. На подсъзнателно ниво тялото ти иска да привлече вниманието към себе си.
– усещане за жена – в този период сякаш тялото ти ухае на свежест и действително е така. Еволюцията е научила телата ни да дават невидими сигнали за да спомогнат за запазването на вида.

Ако редовно поддържаш менструален календар ще можеш много по-лесно да предвидиш следващия период на овулация. Това е времето, в което ще изпиташ истинско удоволствие да бъдеш момиче.

  • Имаш ли въпроси за тази статия?

Публикувай коментар

Вашият коментар

Loading Facebook Comments ...
Правила на форума

Девойка.инфо предоставя възможност на всеки да изкаже своето мнение или да зададе въпрос, но при задължителното спазване на определени Правила. Спазването на Правилата гарантира качеството на дискусията и на цялата информация на сайта.

Какво е Репутация

Репутацията е приблизителна оценка на доверието на потребителите във вас. Най-добрият начин да повишите репутацията си е да се отнасяте с уважение към околните, да задавате интересни въпроси и да давате компетентни отговори. Ето как се определя репутацията на потребители за определени действия.

Общи условия

С посещаването на Devoyka,info, разглеждането, публикуването или използването по какъвто и да било начин на информационния ресурс на сайта Вие се съгласявате и безусловно приемате настоящите Общи условия.

Политика за поверителност

С настоящата Политика за поверителност се определя начинът, по който Devoyka.info събира, използва, поддържа и унищожава информацията събрана от потребителите (Потребителят) на Devoyka.info - Момичешки работи (Сайта).