Абониране

Трябва ли да си правя преглед на гърдите за рак?

В интернет често има статии описващи как да се направи преглед за рак на гърдата самостоятелно вкъщи. Рано или късно ще попаднеш на някоя от тези статии и естествено се поражда въпроса „Трябва ли и аз да си правя преглед на гърдите сама?“

Прегледът на гърдите за рак на гърдата трябва да бъде нещо, което всяка жена да прави самостоятелно поне веднъж месечно. Става въпрос обаче за жени с вече оформени гърди. По принцип не се препоръчва на момичета в пубертета да си правят преглед на гърдите.

Причините са доста прости:

Проблеми с гърдите като рак на гърдата са изключително редки при момичетата в пубертета. Ако имаш някакви основателни притеснения най-добре е да помолиш личния лекар да направи преглед на гърдите при обичайните профилактични прегледи. Сама трудно можеш да се ориентираш дали има нещо притеснително. В периода на пубертета гърдите ти все още растат и се развиват. Причината жените да си правят преглед на гърдите е да свикнат с тяхното нормално състояние и да установят някакви промени. По време на пубертета обаче, кое може да се нарече „нормално“ при условие, че гърдите постоянно се променят? И за да бъде още по-объркващо, ти усещаш гърдите си по различен начин в зависимост от фазата на месечния цикъл. Ако вече си имала няколко менструации, вероятно си забелязала, че гърдите са по-чувствителни и подути в периода преди или по време на менструацията.

Някъде в началото на двадесетте години личния ти лекар би трябвало да те посъветва да започнеш с редовните прегледи на гърдите. До тогава няма какво да се притесняваш за гърдите си дори ако забележиш особености като:

  • болка в гърдите извън периода на менструацита
  • нови подутини, форми или други изменения по гърдите си
  • зачервени, подути или топли гърди
  • прозрачно или дори кървисто течение от зърната
  • подутини подмишниците или около ключицата

Трябва да прочетеш и това:

  • Имаш ли въпроси за тази статия?

Публикувай коментар

Вашият коментар

Loading Facebook Comments ...
Правила на форума

Девойка.инфо предоставя възможност на всеки да изкаже своето мнение или да зададе въпрос, но при задължителното спазване на определени Правила. Спазването на Правилата гарантира качеството на дискусията и на цялата информация на сайта.

Какво е Репутация

Репутацията е приблизителна оценка на доверието на потребителите във вас. Най-добрият начин да повишите репутацията си е да се отнасяте с уважение към околните, да задавате интересни въпроси и да давате компетентни отговори. Ето как се определя репутацията на потребители за определени действия.

Общи условия

С посещаването на Devoyka,info, разглеждането, публикуването или използването по какъвто и да било начин на информационния ресурс на сайта Вие се съгласявате и безусловно приемате настоящите Общи условия.

Политика за поверителност

С настоящата Политика за поверителност се определя начинът, по който Devoyka.info събира, използва, поддържа и унищожава информацията събрана от потребителите (Потребителят) на Devoyka.info - Момичешки работи (Сайта).