Абониране

Никога не съм имала менструация, а имам някакво странно течение. Какво е това?

Около шест месеца до една година преди първата менструация, тялото на момичето започва да произвежда вагинално течение. Това е нещо напълно нормално и е в резултат от повишените хормонални нива в тялото. Това вагинално течение поддържа вагината чиста и здрава.

Нормалното вагинално течение е с консистенция от слузесто, до лепкаво и желирано. Течението има и различен цвят – от прозрачно до бяло или мръсно бяло. Количеството течение зависи от фазата на цикъла. Например течението е по-обилно около периода на овулацията (когато яйцеклетката напуска яйчниците и се премества към фалопиевите тръби).

Нормалното бяло течение трябва да име само лека миризма и никога не трябва да предизвиква сърбеж или усещане за парене. Ако забележиш сърбеж, тежка или силна миризма или смяна в цвета (като кафяво, зелено или сиво), то това е сигнал за вагинална инфекция. Ако това се случи трябва да се консултираш с лекар.

Понякога дори нормалното вагинално течение може да раздразни кожата. Това се дължи на различната киселинност. Можеш да предотвратиш дразненето на кожата във вагиналната зона, особено през лятото, когато е по-горещо, като избягваш стегнатото бельо. Употребата на дамски душ не е средство за решаването на проблема с дразненето на кожата – вагината не е замърсена и не това е причината за раздразнението. Освен това дамският душ може да нанесе много тежки щети върху микрофлората във вагината и може да причини навлизането на инфекции.

  • Имаш ли въпроси за тази статия?

Публикувай коментар

2 коментара
  1. Avatar

    Здравейте. Аз съм на 11 години и имам течение от 2 медеца и вчера забелязах че цветът е малко зеленикав. Казах на мама и тя каза че ще ме заведе на лекар но днес пак е както попринцип- бяло до бледо жълтеникаво. Да ходя ли на лекар и на какво се дължът тези промени в цвета?

    • Даниела Панова

      Здравей Ани, всяка промяна в цвета, миризмата и консистенцията на течението може да е в резултат на заболяване. Профилактичният преглед при лекар е силно препоръчителен. В края на краищата по-добре да изтърпиш десет минути притеснение при лекаря отколкото с дни да се чудиш какво става. При тези грипове наоколо е напълно възможно промяната да е в резултат на обикновена настинка. Не се притеснявай толкова и просто идете на лекар.

Вашият коментар

Loading Facebook Comments ...
Правила на форума

Девойка.инфо предоставя възможност на всеки да изкаже своето мнение или да зададе въпрос, но при задължителното спазване на определени Правила. Спазването на Правилата гарантира качеството на дискусията и на цялата информация на сайта.

Какво е Репутация

Репутацията е приблизителна оценка на доверието на потребителите във вас. Най-добрият начин да повишите репутацията си е да се отнасяте с уважение към околните, да задавате интересни въпроси и да давате компетентни отговори. Ето как се определя репутацията на потребители за определени действия.

Общи условия

С посещаването на Devoyka,info, разглеждането, публикуването или използването по какъвто и да било начин на информационния ресурс на сайта Вие се съгласявате и безусловно приемате настоящите Общи условия.

Политика за поверителност

С настоящата Политика за поверителност се определя начинът, по който Devoyka.info събира, използва, поддържа и унищожава информацията събрана от потребителите (Потребителят) на Devoyka.info - Момичешки работи (Сайта).