Абониране

Как ще се промени тялото ти през пубертета?

Пубертет при момичетатаПо време на пубертета тялото ти ще започне да произвежда хормони, които ще предизвикат съзряване на целия организъм. Ще се развият гърди и ще се появи окосмяване по пубиса и под мишниците. Освен това ще се появи и месечният цикъл (менструацията), което е белег, че тялото ти вече се подготвя за бъдеща бременност.

При момичетата пубертетът започва при възръстта от седем до тринадесет години, а менструацията се появява обикновено няколко години след като гърдите започнат да растат. Възрастта, при която ще започне пубертетът при теб зависи от няколко фактора като тегло, раса и генетични особености. Например ако при мама менструацията е започнала сравнително рано е много вероятно и при теб да се получи така.

За съжаление при пубертета няма стриктни правила т.е. няма „правилен” и точно определен път, по който нещата ще се случат. Естествено това не трябва да те плаши. Всъщност дори ще бъде много по-лесно ако не му мислиш много-много – природата се е погрижила за този период от живота ти и само от теб зависи да го изживееш приятно без да се хвърляш в излишни тревоги.

развитие на тялото през пубертета

източник http://www.abpischools.org.uk/page/modules/hormones/horm3.cfm?coSiteNavigation_allTopic=1


Да, разбира се ти няма да си първото момиче на света, което се плаши от предстоящите промени. Предполагам, се сещаш, че ти няма да си първото момиче, което цяла нощ се върти и се тревожи, че е единствената в класа, която още не носи сутиен или нещо подобно. Просто си припомняй, че това се случва на всичките ти приятелки и познати и определено не си сама в тези преживявания.

Какво трябва да знаеш за промените на тялото през пубертета?

 • Имаш ли въпроси за тази статия?

Публикувай коментар

12 коментара
 1. Az sum na 15 i… o6e nqmam NI6TO. Sau4eni4kite mi ve4e nosqt sutieni a az dori ne sum zapo4nala pubertetut. Da se trevoja li?

  • Девойка

   Здравей Яна. Дали да се тревожиш – ами не. Има време. Не е ненормално на 15 все още да нямаш менструация. Нали другите белези са налице? Окосмяването през пубертета и порастването на гърдите? Дори на 15 е възможно все още да не ти е дошъл първия цикъл. Междувременно – грижи се за тялото си. Спортувай. Яж здравословна храна. И дори не си помисляй за цигари и алкохол – те само забавят развитието

 2. Avatar

  Здравейте ,искам да ви питам дъщерями е на 10 започна 11 година и вчера и дойде цикълът нормално ли е на таза малка възраст да и дойде.Благодаря

  • Даниела Панова

   Да разбира се. Първият пубертет може да настъпи в някои случаи дори по-рано. Ако все пак се притеснявате то просто се консултирайте с личния си лекар. За предпочитане е тази консултация да е насаме, а не с дъщеря ви за да не й създавате излишен стрес. Едва след това може да й споменете, че сте говорили с лекаря и всичко е наред.

 3. Avatar

  Аз съм на 10 и ползвам превръзки много се притеснявам!помогнете имам и менструални болки …много съм притеснена

 4. Avatar

  Не съм казала на мама случи ми се в училище преди един месец .добре беше че бях си взела превръзки.

 5. Avatar

  Имам менструация! И аз съм единствената в класа ми.
  Ужасно е .

 6. Девойка

  Здравей Ира, предполагам това ти е първата менструация. Просто е невероятен късмет да имаш превръзки в себе си, така че това е първата добра новина. Сега няколко съвета:

  1. Аз мисля, че трябва да кажеш на майка си. Наистина ще ти е много по-лесно да се справиш ако можеш да разчиташ на нея
  2. Няма абсолютно никакъв повод за притеснение – да, малко по-рано е от очакваното, но не е необичайно.
  3. За болките е хубаво да се консултираш с майка си И личния ви лекар. Ще ти предпише нещо ако са наистина силни, ако са поносими ти препоръчвам да не пиеш нищо.

  Последно – успокой се, всичко е нормално – просто порастваш.

 7. Avatar

  Попринцип истинското ми име е Лора.

 8. Avatar

  И мерси много за съвета!!

 9. Avatar

  Но малко ме е срам от мама .

 10. Avatar

  Защото те е срам от майка ти ? Нали тя ти е майка и тя е преминала тези неща всички

Вашият коментар

Loading Facebook Comments ...
Правила на форума

Девойка.инфо предоставя възможност на всеки да изкаже своето мнение или да зададе въпрос, но при задължителното спазване на определени Правила. Спазването на Правилата гарантира качеството на дискусията и на цялата информация на сайта.

Какво е Репутация

Репутацията е приблизителна оценка на доверието на потребителите във вас. Най-добрият начин да повишите репутацията си е да се отнасяте с уважение към околните, да задавате интересни въпроси и да давате компетентни отговори. Ето как се определя репутацията на потребители за определени действия.

Общи условия

С посещаването на Devoyka,info, разглеждането, публикуването или използването по какъвто и да било начин на информационния ресурс на сайта Вие се съгласявате и безусловно приемате настоящите Общи условия.

Политика за поверителност

С настоящата Политика за поверителност се определя начинът, по който Devoyka.info събира, използва, поддържа и унищожава информацията събрана от потребителите (Потребителят) на Devoyka.info - Момичешки работи (Сайта).