Абониране

Да си поговорим с мама

Когато беше малко момиченце, ти споделяше всичко с мама и искаше да бъдеш точно като нея. Тя винаги знаеше какво правиш, какво мислиш и какво чувстваш.  Сега обаче сякаш има неща, които предпочиташ да не споделяш с нея. Като, че ли има въпроси, на които мама не би могла да отговори. Дори имаш гузното усещане, че вече не искаш да приличаш на мама във всичко. Все пак няма по-близък човек на света за теб от мама и не би трябвало да има нещо, за което да не можете да си говорите.

Каквото и отношение да имаш към нея сега със сигурност имате нещо много общо. Да бъдеш жена е нещо, което поставя вашите отношения на специално ниво.

Вече, когато имаш някакъв въпрос, по-често се обръщаш към приятели или към други източници (като devoyka.info 🙂 вместо към мама. Да, вече си по-самостоятелна, но дали си права като мислиш, че мама не може да помогне? Колкото и различни да ти се струва, че сте в момента, вие имате толкова общо, че дори не можеш да си представиш. Мама също е била момиче като теб. Тя също е имала много въпроси и съмнения. Та тя е преминала през всичко, през което ти преминаваш сега и просто знае отговорите.

Имам една идея. Нека на следващия празник на мама да приготвим една изненада. Няма значение какъв е празникът – дали нейния рожден ден, 8-ми март или друг повод. Нека заедно с обичайния букет, картичка и поздравления да направим нещо ново. Помоли мама да направите нещо само двете. Дали ще излезете заедно по магазините, дали ще поиграете тенис, ще поплувате или дори ше сготвите нещо заедно. Просто осигури няколко часа само за вас двете. Ще откриеш колко общо имате и колко се нуждаете една от друга.

Поговорете си…

Мама има десетки години опит в приключението да бъдеш жена. Тя знае всички готини и не чак толкова готини тайни на жените. Дали има нещо, което тя не знае? Май че да. Дори ако ти си готова да говориш за твоето порасване, може би тя не знае как да говори с теб за това. Да, тя може би не е преминала през това изпитание – нейното малко момиченце да се превърне в жена. Един труден разговор може да бъде доста конфузен и за двете ви. Ето няколко малки тайни как да започнеш разговор:
– Мамо, краката ти изглеждат толкова хубави и гладки. Мисля, че вече се налага и аз да се погрижа за своите. Може, ли да ме посъветваш как да го направя?
– Мамо, колко голяма беше, когато ти дойде за пръв път?
– Колко хубаво мирише парфюмът ти. Може ли и аз да си купя?
– Мамо, може ли да отидем до аптеката заедно? Имам нужда от твоя съвет за някои момичешки неща.

Със сигурност се чудиш дали има подходящо време за разговор с мама. Естествено. Постави въпроса докато правите нещо друго заедно двете. Хубаво е да сте сами за да не се притесняваш нито ти, нито мама – в колата, в двора, на разходка из мола. Направи го естествено – в края на краищата няма нищо по-естествено от това да си момиче. Разговорите с мама за твоето съзряване могат да бъдат приятни и лесни. Ще научиш наистина много неща, а и ще станете по-близки. Не забравяй, че след това твоите приятелки ще се обръщат към теб за наистина полезни съвети.

 • Имаш ли въпроси за тази статия?

Публикувай коментар

5 коментара
 1. Avatar

  kak da razbera dali sam bremenna

  • Девойка

   Здравей Нина, първо правила ли си секс? Няма друг начин да забременееш. Ако не си – не си бременна. Точка. Най-сигурният начин да провериш дали не си бременна е тестът за бременност. Тестовете се продават във всяка аптека и струват няколко лева – 3-4-5. Тестът се ползва много просто: Върху контролното прозорче се капват няколко капки урина (използвай капкомер, също от аптеката струва стотинки). Всички тестове имат две чертички. Появяването на една чертичка означава, че тестът изобщо е валиден. Ако не се появи нито една чертичка капни още няколко капки урина или ползвай друг тест. Появата на две чертички означава, че тестът е положителен т.е. бременна си.

   Сега по същество: защо реши, че си бременна? Ако смяташ, че си бременна, защото не ти е дошло един или повече месеца това не е основание. В ранния пубертет е съвсем нормално менструацията да е нередовна. Относно секса – моето скромно мнение е, че със секса не трябва да се бърза. Да, ясно – интересно е, но всяко нещо с времето си: няма по-хубави години от годините ти като девойка, така че постарай се да ги изживееш.

 2. Avatar

  Здравейте. Аз съм на 11 години и днес се престраших да говоря с мама за пубертета. За съжеление мама не каза нищо друго освен:Няма как да си в пубертета. Не казах нищо. Просто незнам какво да направя. Попринцип с мама си споделяме много. Моля ви имам нужда да говоря с някой(освен сайта) за настъпващите промени! Благодаря предварително!

  • Даниела Панова

   Здравей, първо искам да те поздравя за смелостта. Едно е сигурно – напълно възможно е да си в пубертета. В интерес на истината ти си в началната фаза на пубертета. Имай предвид, че майките най-трудно от всички приемат, че децата порасват. За тях ние винаги си оставаме деца независимо от нашата възраст. Какво трябва да направиш: Дай й малко време да приеме фактите. И не се отказвай от опитите си да говорите за пубертета. Може би ще е по-лесно и за двете ви ако в началото говорите по-общи неща или обсъждате други деца от класа ви. Ако има някое от момичетата от вашия клас, което вече има менструация или вече носи сутиен може да опиташ да поговорите за това с майка ти. Важно е да продължиш да споделяш, така както и до момента. Може да поговорите за това, че някои момичета искат да се гримират, че изпитват любопитство и интерес към момчетата като цяло. Това са теми, които предхождат важните разговори като този за менструацията например. Най-важното – не се отказвай, ти имаш смелост и увереност да се справиш така че просто продължавай напред!

   • Avatar

    Благодаря зя съвета. Помогна ми… наполовина. Мама ми отговори на въпросите но още не вярва че съм в пубертета. Надявам се да го разбере скор.
    😉

Вашият коментар

Loading Facebook Comments ...
Правила на форума

Девойка.инфо предоставя възможност на всеки да изкаже своето мнение или да зададе въпрос, но при задължителното спазване на определени Правила. Спазването на Правилата гарантира качеството на дискусията и на цялата информация на сайта.

Какво е Репутация

Репутацията е приблизителна оценка на доверието на потребителите във вас. Най-добрият начин да повишите репутацията си е да се отнасяте с уважение към околните, да задавате интересни въпроси и да давате компетентни отговори. Ето как се определя репутацията на потребители за определени действия.

Общи условия

С посещаването на Devoyka,info, разглеждането, публикуването или използването по какъвто и да било начин на информационния ресурс на сайта Вие се съгласявате и безусловно приемате настоящите Общи условия.

Политика за поверителност

С настоящата Политика за поверителност се определя начинът, по който Devoyka.info събира, използва, поддържа и унищожава информацията събрана от потребителите (Потребителят) на Devoyka.info - Момичешки работи (Сайта).