Абониране

Как да се отървем от черните точки по лицето?

cherni_tochki
Черни точки? Всеки ги има? Е, не е задължително и вие да ходите с тази „декорация“. Най-добрият начин да се отървем от този козметичен проблем е да подходим научно, е ако не научно то с упорството на отличничката в класа при класно по математика. Описаните по-долу стъпки са почистили милиони кожни пори по света и ще се справят и с твоите.

Първо – да отворим порите
Най-често срещаната грешка е третирането на черните точки по лицето да започнеш с екстракцията на досадните черни точки в „минутка пред огледалото“ преди училище. Няма по-голяма грешка от това да третираш лицето си с мръсни ръце и върху абсолютно неподготвена за тази интервенция кожа. Същото се случва, когато се приложи някакъв специален продукт за премахване на комедони на неподготвената кожа на лицето. Затова най-важното е в началото да се отворят порите на кожата. Можеш да направиш това по два начина:
– накисни хавлиена кърпа в поносимо гореща вода. Изцеди кърпата и наложи на лицето в за около десет минути.
– друг вариант е да отвориш порите с парна баня. Недостатък на този вариант, е че не на всички им понася да стоят десетина минути над вряща вода.

Втора стъпка – да се отървем от черните точки
След като порите са отворени, трябва по някакъв начин да извадим съдържанието на порите на повърхността. Тази стъпка може да бъде пропусната, но е хубаво да се приложи за улеснение на следващия етап. Съществения недостатък на този етап е, че за 15-20 минути приличате на Шрек и неговата хубавица и ако случайно баща ви влезе в стаята може да го уплашите до смърт или поне да нанесете трайни щети на психиката му. Е, красотата иска жертви, но поне опитай да правиш този етап, когато няма никой в къщи или поне посвети майка си за да има кой да увери другите ти роднини, че това зелено нещо все пак си ти. За целта на този етап се използва маска от зелена глина. Зелена глина има по козметичните магазини, една тубичка е десетина лева. Наложи маската на лицето и след като изсъхне измий с топла вода. Какво ще промени зелената глина? Тя спомага за извличането на субстанцията от порите (черните точки) по-близо до повърхността на кожата и така значително улеснява следващата ни стъпка

Трета стъпка – извади комедоните
Има няколко подхода за преминаване на този етап. Вариантите се свеждат до използването на различни инструменти и техники

  • ленти за премахване на черни точки от лицето – на пазара има доста широк избор лентички за премахване на комедони, както на големите марки така и на по-непопулярни производители. Можеш дори да постигнеш същия ефект с белтък от сурово яйце и хартиени кърпички. Разбиваш един белтък с вилица, колкото да се разбърка равномерно. Намазваш лицето и покриваш с хартиена кърпичка (може и на лентички за удобство). Нанасяшняколко пласта един върху друг. Когато изсъхне отстраняваш внимателно с пръсти. Остатъците измиваш с вода.
  • специален козметичен инструмент – така наречения екстрактор за акне. Използва се от козметиците и е много удобен. Специалният екстрактор за черни точки е изключителен инструмент, но предполага третирането на комедоните един по един или в най-добрия случай на малки участъци.
  • фин ексфолиант – естествено можеш да си купиш ексфолиант за лице. В общи линии логиката е нещо да премахне мъртвите клетки от кожата и да почисти порите. Прост естествен ексфолиант е да вземеш малко дребна захар (не сол, твърде агресивна е) и да капнеш малко вода докато се получи нещо като много гъста каша. Мошеш да добавиш капка-две крем за лице за лубрикант. Ексфолирането става с плавни кръгообразни движения. НЕ натискай кожата! В никакъв момент не трябва да прекаляваш с натиска за да не нараниш и раздразниш кожата.
  • специален лосион за премахване на черни точки – продават се в аптеките. Обикновено се използват за труднодостъпни места, които не могат да се третират с другите методи

Колкото и да се изкушаваш НЕ използвай пръстите на ръцете си!

Каквото и да избереш това е най-активният етап от премахването на комедоните. Постарай се но внимавай да не раздразниш твърде много кожата. След тази стъпка би следвало всички черни точки да са премахнати. В завършек измий старателно лицето с топла вода до премахването на всякакви остатъци от почистващи препарати и лосиони. Ако си използвала някакви инструменти трябва да ги измиеш старателно и е хубаво да ги избършеш с памуче натопено в спирт. След като приключиш можете да преминеш нататък.

Четвърта стъпка – затваряме порите
Отворихме порите, почистихме, сега е време да ги затворим. Трябва да предотвратим навлизането на мръсотия и инфекции в незащитената вътрешност на кожата. най-лесният начин е да измиеш лицето със студена вода. Някои предпочитат да затворят порите с кубче лед.

Последно – да нахраним кожата
След тежката работа за нашата кожа сега е време да и дадем храна и почивка. Приложи лек, овлажняващ крем за лице. Тази стъпка не е задължителна и се препоръчва на момичетата със суха кожа. Обикновено в пубертета кожата е с повишена мастна секреция и това не е необходимо, но ти ще прецениш доколко за теб е подходящо.

И няколко бонус съвета:
– никога не пипай лицето си с мръсни ръце (по подразбиране ръцете в училище винаги са мръсни – там сапун в тоалетната е рядко срещано явление)
– мий лицето си след замърсяване – след часовете по физическо трябва да се отстрани потта от лицето, за да не полепва прах и мръсотия по нея
– носи винаги чисти хартиени кърпички – чистите кърпички са ти необходими за да попиеш лицето при запотяване, след измиване а и винаги влизат в работа
– носи си мокри кърпички – освен като необходима част от комплекта за менструация, мокрите кърпички са незаменими за почистване на ръцете.

  • Имаш ли въпроси за тази статия?

Публикувай коментар

1 коментар
  1. Avatar

    О страхотни съвети някои пт привтелките пи нсправо си лепват лентичките и им се е махнала 1 черна точка

Вашият коментар

Loading Facebook Comments ...
Правила на форума

Девойка.инфо предоставя възможност на всеки да изкаже своето мнение или да зададе въпрос, но при задължителното спазване на определени Правила. Спазването на Правилата гарантира качеството на дискусията и на цялата информация на сайта.

Какво е Репутация

Репутацията е приблизителна оценка на доверието на потребителите във вас. Най-добрият начин да повишите репутацията си е да се отнасяте с уважение към околните, да задавате интересни въпроси и да давате компетентни отговори. Ето как се определя репутацията на потребители за определени действия.

Общи условия

С посещаването на Devoyka,info, разглеждането, публикуването или използването по какъвто и да било начин на информационния ресурс на сайта Вие се съгласявате и безусловно приемате настоящите Общи условия.

Политика за поверителност

С настоящата Политика за поверителност се определя начинът, по който Devoyka.info събира, използва, поддържа и унищожава информацията събрана от потребителите (Потребителят) на Devoyka.info - Момичешки работи (Сайта).