Абониране

Ниска съм

1
1

Здравейте,аз съм на 11 години (5клас) и съм 1.45 . Само още 1-2 деца са по-ниски от мен, но техните родители също са ниски. Повечето деца от моят клас са с около 5-10см. А някои и повече. Моите родители са нормално високи (1.70-1.75) . Знаете ли как може да порасна малко?

  • You must to post comments
0
0

Здравей Елена,

Ако твоите родители са средни на ръст вероятно и ти ще бъдеш с ръст близък до техния. Ръстът е нещо, което се определя основно от гените – така както цветът на очите, тенът на кожата или формата на носа. Върху ръста обаче можем да повлияем в някаква степен като помогнем на тялото си да се развива правилно. Ето няколко съвета:

  1. Пий мляко и приемай млечни продукти. Млякото съдържа витамини и калций, а и двете са нужни за изграждането на костите, а няма как да пораснеш без костите да растат. Наблегни и на здравословните храни – плодове, зеленчуци, истинско месо от всички групи (пиле, червено, риба). Избягвай вредните храни – малотрайните колбаси (кренвирши и подобни салами заради високото съдържание на мазнини), енергийните бомби (всичко в лъскава опаковка в лавката – вафли, чипс, бисквити и т.н.), безалкохолните във всички форми (освен натуралните сокове)
  2. Увеличи спорта – запиши се на някакъв спорт. Най-препоръчително спортовете, които предполагат стимулиране на растежа като баскетбол, волейбол, плуване но и всякакъв тип спорт, който спомага хармоничното развитие на тялото. В общи линии единствените непрепоръчителни спортове са тежката атлетика и особено вдигането на тежести.
  3. Важно е да спиш не по-малко от 8 часа на нощ. По-голямата част от физическият растеж на тялото става именно по време на сън. Много хора живеят с изключително грешното схващане, че недоспиването през седмицата се компенсира с мечешки сън през събота и неделя. Това е абсолютно невярно и изключително лоша практика особено в пубертета. Тялото на подрастващите се нуждае от регулярна почивка. Най-доброто за правилното развитие на тялото е постоянен режим – сън, хранения (минимум 3, препоръчително 5), физически упражнения. 12 часовият неделен сън не може да компенсира дискотеката в петък, нито вечерното учене във вторник или висенето във фейса до среднощ в сряда. Сънят е изключително важен. Точка.

Като цяло – важното е да осигуриш на тялото си добър режим на активност и почивка и качествена, здравословна храна. Всичко останало зависи от теб. Успех :)

  • You must to post comments
Showing 1 result
Your Answer
Гост автор
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website
Тяло*
Правила на форума

Девойка.инфо предоставя възможност на всеки да изкаже своето мнение или да зададе въпрос, но при задължителното спазване на определени Правила. Спазването на Правилата гарантира качеството на дискусията и на цялата информация на сайта.

Какво е Репутация

Репутацията е приблизителна оценка на доверието на потребителите във вас. Най-добрият начин да повишите репутацията си е да се отнасяте с уважение към околните, да задавате интересни въпроси и да давате компетентни отговори. Ето как се определя репутацията на потребители за определени действия.

Общи условия

С посещаването на Devoyka,info, разглеждането, публикуването или използването по какъвто и да било начин на информационния ресурс на сайта Вие се съгласявате и безусловно приемате настоящите Общи условия.

Политика за поверителност

С настоящата Политика за поверителност се определя начинът, по който Devoyka.info събира, използва, поддържа и унищожава информацията събрана от потребителите (Потребителят) на Devoyka.info - Момичешки работи (Сайта).