Абониране

Как да кажа на мама за бюстието?

Answered
2
1

Здрасти! Както се подразбира от заглавието искам да попитам мама кога ще ми купи бюстие. Проблемът е, че с нея не споделям много неща от сорта на „Имам си гадже.“ ,“Чувставам се дебела.“ и т.н. Попринцип съм свикнала да задържам емоцийте в себе си.
Аз съм на 11 години в 5 клас и… ами не съм много убедена, но почти всички момичета от класа имат гърди, а дори да нямат големи пак носят. Моите са като на картинката в темата за гърдите-нещо между 2 и 3 рисунка. От няколко месеца усещам да ме болят и сякаш имам.. Ами не знам точно как да го обясня. Като топчета и не ми е приятно. Според мама 5 клас не би трябвало да имам гърди, менструация и т.н. Усещам че ще подхване въпроса когато ми дойде 1 цикъл, но не съм сигурна. Много благодаря предварително!

 • You must to post comments
Best Answer
2
0

Здравей Ави, може би на майка ти не и се иска да пораснеш все още, но на 11 е нормално да започнат да се развиват гърди. Това, което описваш в развитието е съвсем в реда на нещата. Дали другите момичета носят или не носят бюстие няма особено значение. По-важното е дали ти имаш нужда от него. Ако изпитваш болка или просто повишена чувствителност е хубаво да имаш бюстие. То ще предпазва гърдите от дразнене при допира с бельото и ще намали чувствителността им. Така, че по въпроса имаш ли нужда от бюстие – за мен да, имаш.

Вторият въпрос – как да кажеш на мама. Хубаво е да намериш начин за този разговор. Най-мекият начин да започнете разговорите за пубертета са сутиените и бюстиетата. След това много по-лесно ще обсъждате неща като менструация, бяло течение, момчета и т.н. Как да подходиш. Конкретно за теб можеш да опиташ няколко варианта:

 1. Обиколи магазините и си харесай бюстие. Просто може да попиташ приятелка откъде си го купува. После заведи майка си там. Заведи я до бюстиетата и кажи, че момичетата от вашия клас си купуват това. Защо го купуват – за да им е по удобно в часовете по физическо а и изобщо. При свършен факт (пред щанда сте) и при простичко обяснение (в часовете по физическо гърдите могат да болят) майка ти едва ли ще ти откаже да ти вземе едно бюстие.

 2. Можеш да поставиш майка си пред свършен факт – купи си бюстие (в зависимост от модела повечето детски бюстиета са 3-5-10 лв) и кажи на мама, че днес с момичетата сте излизали и те са решили да ти направят подарък, защото си останала единствената без бюстие. Честно казано този вариант не ми допада особено, защото прескача разговора и индиректното предварително одобрение на майка ти. Не е кой знае каква драма, че си си купила бюстие, но за майката това означава, че порастваш твърде бързо и по-лошото, че може би и нямаш доверие.

 3. Разговор очи в очи – най-честният, но и най-трудният вариант. Предвид обаче, че пубертетът едва предстои е най-добре да опиташ да се справяш с трудните ситуации по този начин – с директен разговор. Има серия статии за това как да говориш с мама за пубертета Всяка ситуация е индивидуална, но тези статии могат да те ориентират. Не казвам, че ще е лесно, сигурно ще бъде и малко неудобно но само честното поведение изгражда характера, а това ще ти бъде много полезно в бъдеще.

Драсни два реда, когато има някакво развитие моля!

Успех Ави!

 • You must to post comments
2
0

Хей,аз също съм така на 11 години съм.От доста време искам да кажа на мама,но се притеснявам и отминавам.Какво да й кажа според Вас Мамо може ли вече да нося бюстие или Мамо дали вече ще мога да нося бюстие? понеже вкъщи имам и бюстиета и сутиени,които мама е купувала за мен.

 • You must to post comments
1
0

Майката е и винаги ще бъде човека на когото можеш винаги да се довериш така че отиди и я попитай направо без да овърташ! Успех!:*

 • You must to post comments
1
1

Аз също съм на 11 и имам големи ггърди.Аз много исках бюстие и на рожденния ми ден една приятелка ми подари.Аз не исках да кажа на мама и се направих че го прибирам но го извадих и го сложих.Аз не исках да знае че го нося но един ден тя ме пипна по гърба и усети нещо и го видя.След време ми купи ново по хубаво бюстие и знае че нося но пак се крия ккато го слагам.Аз спя с него и мисля че това не е проблем.

 • You must to post comments
1
0

Бях като вас в абсолютно същото положение или почти.Ако не ти разрешава,започни да ги носиш или си купи.Всъщност,в 5 клас е съвсем нормално и аз бях 5 клас тогава.

 • You must to post comments
1
1

Здравей Ави!И аз бях като теб.Като бях във 2ри клас една приятелка носеше бюстие защото имаше доста големи гърди за възрастта си.На рождения ми ден тя ми подари бюстие и ми каза че наистина имам нужда и аз го знаех.Много се радвах за подаръка.Мама каза че още съм малка но въпреки това аз го носех.Тя разбра чак миналата година(сега съм на почти 11).Мисля като почна училище да си взема и сутиен защото имам нужда.Може ли някой да ми каже колко струва един и на коя марка са хубави :)

 • Даниела Панова
  Здравей,детските сутиени са относително евтини от 5 до около 20 лв. Като за първи сутиен няма нужда да търсиш някаква конкретна марка - избери нещо, което изглежда удобно. Избягвай сутиените с твърде много шарки - не ти трябва Мечо Пух или Пчеличката Мая да прозират през дрехите.
 • You must to post comments
1
0

Здравей! Не се притеснявай да кажеш на майка си. Тя ше те разбере. Та ти си 5 клас колкото мен а аз нося. Започнах от миналата година, защото усетих, че е време. На мен ми беше трудно, защото не говоря по тези въпроси с мама но се престраших и я помолих. Тя се съгласи. Първо мислеше че нямам нужда но и казах че ми е некомфортно и и дадох пример с тези дето нямат нищо а носят. Но ако не си личат и почти нямаш не носи защото пречи ако си усетила че е време не спи с бюстие, защото ще повредиш бюста

 • You must to post comments
Showing 7 results
Your Answer
Гост автор
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website
Тяло*
Правила на форума

Девойка.инфо предоставя възможност на всеки да изкаже своето мнение или да зададе въпрос, но при задължителното спазване на определени Правила. Спазването на Правилата гарантира качеството на дискусията и на цялата информация на сайта.

Какво е Репутация

Репутацията е приблизителна оценка на доверието на потребителите във вас. Най-добрият начин да повишите репутацията си е да се отнасяте с уважение към околните, да задавате интересни въпроси и да давате компетентни отговори. Ето как се определя репутацията на потребители за определени действия.

Общи условия

С посещаването на Devoyka,info, разглеждането, публикуването или използването по какъвто и да било начин на информационния ресурс на сайта Вие се съгласявате и безусловно приемате настоящите Общи условия.

Политика за поверителност

С настоящата Политика за поверителност се определя начинът, по който Devoyka.info събира, използва, поддържа и унищожава информацията събрана от потребителите (Потребителят) на Devoyka.info - Момичешки работи (Сайта).