Абониране

Рискове и опасности за косата

preparati_i_kosata
Красотата иска жертви и най-често жертва на модните приумици става косата. Продуктите за третиране на косата като къдрина, релаксантите или пресите за коса могат да изсушат или дори да омазнят косата, ако се използват твърде често. Когато използвате някакъв продукт или уред, следвайте точно инструкциите за употреба и не забравяйте от време на време да давате почивка на косата си от всякакви процедури.

В процедурите за третиране на косата много често се включват препарати, които съдържат химикали увреждащи косата при неправилна употреба. Ако за пръв път ще се боядисвате, къдрите или изправяте косата си е най-добре с това да се заеме професионалист. Фризьорът има опит с различни коси и ще прецени колко и от кой реагент да приложи според типа на вашата коса.

Много момичета предпочитат „домашния фризьорски салон“ и често нанасят тежки поражения на косата си просто, защото основният критерий за безопасността на една процедура е „ама на всички други нищо им няма“. Безопасното третиране на косата налага познаването на начина на работа на различните реагенти:

Релаксант (изправящ крем): Релаксантите се използват за изправяне на косата. Релаксантите разбиват химичните връзки в къдравата коса. Релаксантите съдържащи луга (основа) могат да раздразнят кожата. Има релаксанти без луга, които не дразнят кожата, но и двата типа могат да увредят косата. Най-честата причина за увреждане на косата е грешно смесване на изправящия крем или оставянето му върху косата повече от препоръчителното време за въздействие. Активното разресване преди процедурата увеличава риска от увреждане на косата тъй като разрушава външния, защитен слой. Никога не използвайте препарати върху косата си ако кожата на скалпа е раздразнена или възпалена.

Къдрин: Къдринът превръща правата коса в очарователни къдрици, или поне това е идеята. Рисковете от прилагането на къдрин са същите като рисковете при релаксанта.

Боя за коса: Има два типа бои за коса – перманентната (боята остава върху косата до израстването на нова коса) или оцветителите за коса (цветът избледнява след едно или няколко измивания). Някои оцветители, като къната, са безопасни и лесни за употреба у дома. Някои хора имат алергия към къната и други „натурални“ продукти, за това преди употреба оцветителят трябва да се тества върху малка зона кожа.

Другите начини за боядисване на косата, особено трайното боядисван, могат да предизвикат значителна загуба на коса, изгаряне, зачервяване и дразнене на кожата. Макар и рядко е възможно боите за коса да предизвикат остра алергична реакция. Всяка боя за коса трябва да бъде тествана на малка зона кожа преди употреба. В указанията на боите за коса има предупреждения и възможност за алергична реакция.

Никога не използвайте боя за коса и оцветители върху веждите или миглите!

Редовното подстригване на косата е един от най-добрите методи за поддържането на здрава и добре изглеждаща коса. Дори ако се опитвате да отгледате дълга коса, подстригването сам още помогне като спре цъфтежа на краищата и запази косата гладка и еластична.

Тази статия е част от темата

Грижи за косата в пубертета
Да опознаем косата си
Грижите за косата ви зависят от косата, която имате, начинът ви на живот и как поддържате и фризирате косата си. Тип коса: Хората със суха,
Проблеми с косата
Няколко от най-често срещаните проблеми с косата и начини за справяне с тях Пърхот - пърхотът са парченца мъртва кожа. Най-често се забелязват в косата или
Съвети за косата: Незабавна промяна
Понякога се нуждаем от бърза и осезаема промяна във вида на косата си. Нещо, което изцяло да промени визията ни. Методите са прости и общо
  • Имаш ли въпроси за тази статия?

Публикувай коментар

Вашият коментар

Loading Facebook Comments ...
Правила на форума

Девойка.инфо предоставя възможност на всеки да изкаже своето мнение или да зададе въпрос, но при задължителното спазване на определени Правила. Спазването на Правилата гарантира качеството на дискусията и на цялата информация на сайта.

Какво е Репутация

Репутацията е приблизителна оценка на доверието на потребителите във вас. Най-добрият начин да повишите репутацията си е да се отнасяте с уважение към околните, да задавате интересни въпроси и да давате компетентни отговори. Ето как се определя репутацията на потребители за определени действия.

Общи условия

С посещаването на Devoyka,info, разглеждането, публикуването или използването по какъвто и да било начин на информационния ресурс на сайта Вие се съгласявате и безусловно приемате настоящите Общи условия.

Политика за поверителност

С настоящата Политика за поверителност се определя начинът, по който Devoyka.info събира, използва, поддържа и унищожава информацията събрана от потребителите (Потребителят) на Devoyka.info - Момичешки работи (Сайта).