Абониране

Първият сутиен

parvi_sutien
Все някога ще дойде и това време. Някои го чакат с нетърпение, други се притесняват как ще кажат на мама, трети не му мислят много и просто нахлузват каквото докопат от шкафа на кака. За всички обаче стои въпроса: Как да изберем първия сутиен?

Хубаво е да уточним, че първите сутиени не стоят точно като на моделите от Виктория Сикрет. В интерес на истината първия сутиен трябва да бъде от онези модели произведени специално за момичета, чиито бюст е в ранната фаза на развитие. Тези модели нямат банели и излишна декорация, както и го няма характерното горно изрязване при моделите за развит бюст. По принцип в началото ти е необходим най-малкият размер сутиен (чашка АА или А). Необходимостта от сутиена е не толкова да поддържа гърдите, колкото да осигури допълнителна защита срещу триене в другите дрехи. Обикновено през пубертета гърдите са изключително чувствителни и често болезнени, сутиенът предпазва и от протриване на зърната при обичайните ежедневни дейности – спорт, танци и т.н.

Определянето на необходимия размер сутиен е просто занимание. У нас се следва стандартната комбинация от буква и число. Буквата (от A до D) означава размера на чашката, а цифрата подгръдната обиколка. За да ти е удобен сутиена трябва да съобразиш и двете неща следвайки няколко прости стъпки:

1. Измери гръдната обиколка, като използваш шивашки метър поставен точно под бюста. Трябва да не е нито много стегнато, нито твърде хлабаво.
2. Към получения резултат ще добавиш: ако числото е четно се добавят 10см, а ако е нечетно 13см. Това е размерът на сутиена (цифрите).
3. Чашката се определя, като се премери най-изпъкналата част на гърдите. Този път не трябва да добавяш нищо към резултата
b1
Ако двете мерки съвпадат ти трябва чашка АА.
Ако се различават с до 2.5см. ти трябва чашка А.
Ако двете мерки се различават до 7.5см. ти трябва чашка В.
Ако двете мерки се различават с до 10см. ти трябва чашка С.
Ако двете мерки се различават с над 10 см. то трябва чашка D.

Пример: Обиколката под бюста е 68. Четно е- добавяме 10 см и се получава 78. Това е номера на сутиена. Втората мярка е 80. Разликата им е 80-78= 2 сантиметра. Това отговаря на чашка А. Размерът на сутиена е 78А.

Размерът вече е ясен, остава въпросът какъв сутиен да избереш. Технически първия ти сутиен няма много „тежка“ задача и от него не се очаква действително да носи някаква тежест. Има няколко основни варианта, които под една или друга форма се използват и при сутиените за жени

Видове сутиени за момичета

triagalen_sutien
bezsheven_sutien
sutien_s_tvardi_chashki
sporten_sutien

Триъгълен сутиен

Триъгълният сутиен е стандартен сутиен с триъгълни чашки. Обикновено банските от две части за момичета се изработват като триъгълен сутиен. Обичайно в триъгълните сутиени няма подплънки. Триъгълните сутиени имат закопчалка, обикновено отзад и регулируеми презрамки.

Безшевен сутиен

Безшевният сутиен е изключително удобен за първи сутиен. Изработва се от мека, еластична материя. Няма закопчалки и презрамки за регулиране. Облича се през главата и главната му функция е да предпази гърдите без да натрапва наличието на сутиен.

Твърда чашка

Сутиенът с твърда чашка е подходящ за момичета с вече оформен бюст. Чашката се изработва без шевове и не се забелязва дори под прилепнало облекло. Презрамките са регулируеми, в някои случаи се предлагат подплънки и банели (не е препоръчително ако бюстът вече не е оформен напълно)

Спортен сутиен

Спортният сутиен дава възможно най-голяма опора. Логично той е подходящ за момичета активно занимаващи се със спорт и с вече оформен бюст, но тъй като спортните сутиени нямат банели или подплънки и са еластични са изключително подходящи за първи сутиен.

Защо първият сутиен трябва да бъде без банели?
Докато се развиват тъканите оформящи гърдите трябва да им се даде възможност да се развият във всяка посока. Носенето на сутиен с банели може да попречи на гърдите да се развият правилно и да причини трайни проблеми със симетрията или формата на гърдите.

Кога да започнеш да носиш сутиен?
Обикновено видимото развитие на гърдите започва в периода от десетата до тринадесетата година. Документирани са случаи за поява на гърди дори при момичета на 6 години. За успокоение на всички, според които още има какво да се желае – развитието на гърдите продължава дори след навършване на 20 годишна възраст. След като зърната видимо са набъбнали над гръдния кош, момичето може да започне да носи сутиен. Най-подходящ би бил безшевен сутиен тип „ламбадка“. След като вече гърдите започнат да се оформят и се натрупа някаква мастна тъкан може да се премине към триъгълен сутиен или сутиен с твърда чашка.

Когато си купуваш първия сутиен, по-добре купи не един а поне два и то различни. Така хем ще пробваш различни моделчета, хем няма да се чудиш какво да сложиш като изпереш единия.
Да купиш правилния размер
Да ти споделя – много зрели жени така и не носят правилния размер, така че не е кой знае каква драма ако не уцелиш точния размер, който ти е необходим. Най-простият начин е да поискаш най-малкия размер и просто да пробваш. Ето няколко съвета при пробата:

 • Вдигни ръцете си над раменете. Сутиенът не трябва да се изхлузва над гърдите и презрамките трябва да си стоят стабилно на гърба.
 • Сутиенът трябва да прилепва плътно по тялото без да се впива. Не трябва да има луфтове и кухини
 • Свръзката между чашките трябва да ляга точно върху гръдната ти кост. Ако в спокойно положение можеш да пъхнеш пръста си под нея – явно ти трябва по-голям модел

 • Имаш ли въпроси за тази статия?

Публикувай коментар

5 коментара
 1. Avatar

  Извинете,но как точно да измеря най-изпъкналата част пт гърдите?

 2. Avatar

  Много Ви благодаря!

 3. Avatar

  Така. Искам да попитам вие как бихте реагирали, ако дъщеря ви си купи сутиен без да ви каже, защото се срамува? Аз мноого се срамувам от моята майка! Веднъж се престраших да я питам може ли да ми купи сутиен с твърда чашака, защото когато тичам или слизам и се качвам по стълби, усещам болка. Повечето ми приятелки с доста по малки гърди носят сутиен,а мама още не иска. Аз съм 5 клас и имам размер 82А. Моля за съвет възможно най- скоро!

  • Даниела Панова

   Здравей Дари, ако дъщеря ми си купи сутиен без да ми каже? Ами вероятно първо бих се ядосала, или разочаровала. Даже може да се скараме. Това би била нормалната реакция.

   Това обаче не е ПРАВИЛНАТА реакция. Би следвало да се замисля ЗАЩО тя си купува сутиен без да ми каже. И сигурно ще го направя. Сигурно след караницата, когато и двете сме сърдити повече на себе си отколкото на другата. Сигурно вече ще съжалявам, но ще сме си казали онези неща, които не бива да се изричат от майка на дъщеря и от дъщеря на майка.

   Така че мила, Дари, опитай се… опитай се да настояваш. Сигурно при първия опит майка ти е реагирала спонтанно, така както реагират повечето майки. Сигурно след като е премислила вече не би искала да реагира точно така. За нея, за теб самата, е по-добре да опиташ да поговорите отново. Иначе си права – време ти е за сутиен и то не само защото другите момичета носят.

Вашият коментар

Loading Facebook Comments ...
Правила на форума

Девойка.инфо предоставя възможност на всеки да изкаже своето мнение или да зададе въпрос, но при задължителното спазване на определени Правила. Спазването на Правилата гарантира качеството на дискусията и на цялата информация на сайта.

Какво е Репутация

Репутацията е приблизителна оценка на доверието на потребителите във вас. Най-добрият начин да повишите репутацията си е да се отнасяте с уважение към околните, да задавате интересни въпроси и да давате компетентни отговори. Ето как се определя репутацията на потребители за определени действия.

Общи условия

С посещаването на Devoyka,info, разглеждането, публикуването или използването по какъвто и да било начин на информационния ресурс на сайта Вие се съгласявате и безусловно приемате настоящите Общи условия.

Политика за поверителност

С настоящата Политика за поверителност се определя начинът, по който Devoyka.info събира, използва, поддържа и унищожава информацията събрана от потребителите (Потребителят) на Devoyka.info - Момичешки работи (Сайта).