Абониране

Проблеми с косата

Няколко от най-често срещаните проблеми с косата и начини за справяне с тях

Пърхот – пърхотът са парченца мъртва кожа. Най-често се забелязват в косата или по дрехите. Никой не знае с точност какво предизвиква пърхота, счита се, че вината за това имат гъбичките.

проблеми с косата
Пърхотът не е заразен или опасен. В общия случай шампоани съдържащи силициева киселина, цинк, катрани или селенов сулфид могат да намалят отделянето на пърхот. Когато миете косата си масажирайте нежно скалпа (без разчесване) поне 5 минути. Така ще премахнете горния пласт мъртва кожа. Изплакнете добре след измиването. Ако пърхотът не намалее дори след употреба на шампоан против пърхот трябва да се консултирате с дерматолог.

Начупване на косата – косата може да се пречупи, когато е твърде тънка и слаба. Понякога това се случва близо до скалпа. В такива случаи косъмът никога не израства дълъг. Когато косата се чупи в краищата се получава ефекта на „цъфтящата коса“. Ако цъфналите краища не се подрежат и не се вземат мерки, косата продължава да се цепи и руши нагоре към корена.

Най-честата причина за начупените косми е неправилната употреба на химически реагенти за третиране на косата. Честото, агресивно разресване и изпъване на косата, или употребата на твърде гъста и твърда четка за гъста, чуплива коса, също могат да доведат до начупване на косъма. Понякога начупването и изсушаването на косата са симптом на медицински проблем като хипотиреоидизъм или хранително разстройство. Ако косата ви е крехка, цъфтяща дори ако не я третирате с химикали и полагате грижи за нея, то консултирайте се с лекар.

Оплешивяване
Всеки човек дневно губи около 100 косъма – просто старата коса се замесва от нова. При оплешивяването новата коса не успява да замести опадалата. В напредналите случаи на оплешивяване се появяват открити места по скалпа. Загубата на коса може да бъде временна или постоянна. Ако смяната в начина на грижа за косата и спирането на агресивните процедури не помогне – консултирайте се с дерматолог.

Както всяка друга част от тялото косата има нужда от грижи и зависи от общото здраве на организма. Спазването на здравословен начин на живот, правилно хранене и физическа активност, както и предпазването от вредното влияние на слънцето, морската и хлорираната вода са ключът към хубавата коса.

Тази статия е част от темата

Грижи за косата в пубертета
Да опознаем косата си
Грижите за косата ви зависят от косата, която имате, начинът ви на живот и как поддържате и фризирате косата си. Тип коса: Хората със суха,
Рискове и опасности за косата
Красотата иска жертви и най-често жертва на модните приумици става косата. Продуктите за третиране на косата като къдрина, релаксантите или пресите за коса могат да
Съвети за косата: Незабавна промяна
Понякога се нуждаем от бърза и осезаема промяна във вида на косата си. Нещо, което изцяло да промени визията ни. Методите са прости и общо
  • Имаш ли въпроси за тази статия?

Публикувай коментар

Вашият коментар

Loading Facebook Comments ...
Правила на форума

Девойка.инфо предоставя възможност на всеки да изкаже своето мнение или да зададе въпрос, но при задължителното спазване на определени Правила. Спазването на Правилата гарантира качеството на дискусията и на цялата информация на сайта.

Какво е Репутация

Репутацията е приблизителна оценка на доверието на потребителите във вас. Най-добрият начин да повишите репутацията си е да се отнасяте с уважение към околните, да задавате интересни въпроси и да давате компетентни отговори. Ето как се определя репутацията на потребители за определени действия.

Общи условия

С посещаването на Devoyka,info, разглеждането, публикуването или използването по какъвто и да било начин на информационния ресурс на сайта Вие се съгласявате и безусловно приемате настоящите Общи условия.

Политика за поверителност

С настоящата Политика за поверителност се определя начинът, по който Devoyka.info събира, използва, поддържа и унищожава информацията събрана от потребителите (Потребителят) на Devoyka.info - Момичешки работи (Сайта).